• 瀏覽: 10,385
  • 回覆: 143
  • 追帖: 1
+3
港府要求法庭頒發禁令,禁止傳播歌曲《願榮光歸香港》作非法用途,上訴庭上周三(8日)頒判辭裁定律政司上訴得直批出臨時禁制令。Google旗下YouTube今日(15日)表示,將根據使用者地理位置,在香港平台上封鎖法院禁制令視為「禁止發布」的影片,限制用戶瀏覽32條有受禁制內容的影片,即時生效。

YouTube指,隨著系統處理相關變更,有關影片連結最終不會再出現於香港Google搜尋頁面上。今早在YouTube搜尋《願榮光歸香港》,部份影片頁面顯示「根據法例,這項內容無法在您的國家/地區網域中播放。」

路透社引述Google旗下影音平台YouTube表示,將會遵守香港法庭對歌曲《願榮光歸香港》禁制令,限制香港用戶瀏覽32條有受禁制內容的影片,即時生效。YouTube稱對法庭命令失望,指裁決將令人質疑香港政府促進數碼經濟,以及恢復香港營商聲譽的工作。

YouTube稱會繼續考慮上訴的選項,以促進獲取資訊,而在完成系統處理後,有關歌曲連結,不會再顯示在香港的Google搜尋引擎結果內。

扑街Google終於跪低。
不過呢間垃圾公司嘅形象已經蕩然無存。
查咗查,之前排最高嗰幾首曱甴歌的確睇唔到。但有啲排得比較後嘅仍然可以播。希望大家幫手舉報。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/社會新聞/101965 ... 限制從香港瀏覽影片-連結不再現香港谷歌

都係嗰句,大家儘量少用google app最好。今次佢雖然跪低,但下次又唔知有咩仆街搞作,所以少用為妙!

https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

支持
不過係長期作戰
初步最起碼
香港本土已經冇人敢唱敢傳

淆底

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 阿聞 於 2024-5-15 14:48 發表

港府要求法庭頒發禁令,禁止傳播歌曲《願榮光歸香港》作非法用途,上訴庭上周三(8日)頒判辭裁定律政司上訴得直批出臨時禁制令。Google旗下YouTube今日(15日)表示,將根據使用者地理位置,在香港平台上封鎖法院禁制令視為「禁止發布」的影片,限制用戶瀏覽32條有受禁制內容的影片,即時生效。

YouTube指,隨著系統處理相關變更,有關影片連結最終不會再出現於香港Google搜尋頁面上。今早在Y ...
冇話跪唔跪,係香港咪遵守香港法庭禁制令,禁止香港ip 睇,但影片就絕不下架,即係其他地方一樣可以照睇照download 首歌、冇事。

引用:
原帖由 阿聞 於 2024-5-15 14:56 發表

冇錯。呢幾日出禁令,但我頭先已見到有曱甴將新嘅曱甴歌片放上去。我已經舉報咗。希望大家都幫手舉報!
唔喺身處香港upload、你吹佢唔脹噃!

你試下係美國衰野YOUTUBE係咪又唔落架, 根本只係美國隻狗有晒立場

引用:
原帖由 一家團聚 於 2024-5-15 15:03 發表

唔喺身處香港upload、你吹佢唔脹噃!

都可以舉報咗先,block咗都好。

引用:
原帖由 阿聞 於 2024-5-15 15:09 發表

都可以舉報咗先,block咗都好。
你上去YouTube睇仍然有大把

引用:
原帖由 tkglobe 於 2024-5-15 15:10 發表

所以要大家幫手舉報。

引用:
原帖由 tkglobe 於 2024-5-15 15:10 發表

香港ip 咪睇唔到囉。

引用:
原帖由 sam0010 於 2024-5-15 15:07 發表

你試下係美國衰野YOUTUBE係咪又唔落架, 根本只係美國隻狗有晒立場
講下油態衰野都好快下架

主題標籤 #律政司
鍵盤翻頁
左右