• 瀏覽: 21,511
  • 回覆: 210
  • 追帖: 2
+12
現場大片再次出現。密集攻擊以軍坦克。之前謠傳哈馬斯彈盡糧絕。今日見到,完全唔係,哈馬斯手中火箭筒全部系新出廠,油漆都系完好,冇戰場刮花。
https://youtu.be/v2XWssRjgMs?si=kMhJ9OsJUM10fBco

又出現驚人一幕,哈馬斯勇士,又近距離,直頭行埋去以色列軍營。直接系營地停車場。用對手放炸彈上去。
以軍巡邏兵一開始完全冇發現到。
以軍士兵素質真系低到嚇死人。

https://youtu.be/ACL7K0vtFbY?si=i4WYGV9GxVmRC7EU

阿拉伯電視台戰場分析
北部賈巴利亞區針對以色列留守個一個旅,南部拉法迎頭反擊以軍三路進攻
https://youtu.be/C4yJTaByJkE?si=tHzTjBWAu9lCJmxr

中國應該出口狙擊榴,瓦解以色列紮硬寨打呆仗戰術。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2024-5-15 10:23 發表

中國應該出口狙擊榴,瓦解以色列紮硬寨打呆仗戰術。
狙擊榴系加沙冇咩用處……

以色列人系超級怕死! 進入加沙,全部坦克單獨系前邊行,步兵完全冇跟住坦克。

所以哈馬斯肯定利用呢個甘難得機會,做瓜坦克。

狙擊榴對于坦克,推土機,裝甲車冇效啊。
哈馬斯有其他武器,但點解咁鍾意亞辛105火箭筒。就系咁。
因為打坦克,要金屬射流穿甲彈。

中國出口呢……都好畀面……
上星期視頻,見到紅箭9飛彈
經過大陸人個邊校對。從個包裝箱系新型塑料分析出。唔係俄貨同伊朗貨啦。
系真正個紅箭9。

引用:
原帖由 chenflie 於 2024-5-15 10:31 發表

狙擊榴系加沙冇咩用處……

以色列人系超級怕死! 進入加沙,全部坦克單獨系前邊行,步兵完全冇跟住坦克。

所以哈馬斯肯定利用呢個甘難得機會,做瓜坦克。

狙擊榴對于坦克,推土機,裝甲車冇效啊。
哈馬斯有其他武器,但點解咁鍾意亞辛105火箭筒。就系咁。
因為打坦克,要金屬射流穿甲彈。

中國出口呢……都好畀面……
上星期視頻,見到紅箭9飛彈
經過大陸人個邊校對。從個包裝箱系新 ...
這跟Trophy主動防禦系統有關
開了這個東西提前引爆來防禦反坦克導彈容易導致隨行步兵受傷
開了會弄死步兵
不開坦克就可能被打爆
這就十分尷尬了

引用:
原帖由 kim_12346 於 2024-5-15 11:19 發表

這跟Trophy主動防禦系統有關
開了這個東西提前引爆來防禦反坦克導彈容易導致隨行步兵受傷
開了會弄死步兵
不開坦克就可能被打爆
這就十分尷尬了
但系事實上證明,咁多個月,開主動防禦,同唔開……
哈馬斯火箭彈一樣中。特別系舊年十二月,大陸個邊軍事迷專門放慢鏡頭。分析過。坦克trophy個系統系開左. 但都系打中。

咁呢個所謂美國先進系統。高科技。就完全變成一個廢柴。一次都冇攔截成功過。
只會令到坦克完全暴露晒。畀人近距離射爆。

但進入一月,梅卡瓦4型坦克已經好少啦。都系庫存梅卡瓦3。冇主動防禦系統。
以軍步兵,一樣唔跟住坦克。
所以綜合分析,怕死就怕死啦

另外,拉法出現梅卡瓦5型,最新式,以軍得十五部咁坦克。都攞埋出來上戰場。可以見到以色列已經去盡。咩都冇保留。
等呢幾日睇戲。睇下梅卡瓦5型性能又如何。會唔會又爆。

引用:
原帖由 chenflie 於 2024-5-15 11:22 發表

但系事實上證明,咁多個月,開主動防禦,同唔開……
哈馬斯火箭彈一樣中。特別系舊年十二月,大陸個邊軍事迷專門放慢鏡頭。分析過。坦克trophy個系統系開左. 但都系打中。

咁呢個所謂美國先進系統。高科技。就完全變成一個廢柴。一次都冇攔截成功過。
只會令到坦克完全暴露晒。畀人近距離射爆。

但進入一月,梅卡瓦4型坦克已經好少啦。都系庫存梅卡瓦3。冇主動防禦系統。
以軍步兵,一樣唔跟住坦克。
所以綜 ...
有遮蔽物干擾的話
trophy的效率就會下降
而且哈馬斯利用地道在很近的距離發動攻擊
甚至有超人貼臉放炸彈
也會讓trophy失效

引用:
原帖由 kim_12346 於 2024-5-15 11:45 發表

有遮蔽物干擾的話
trophy的效率就會下降
而且哈馬斯利用地道在很近的距離發動攻擊
甚至有超人貼臉放炸彈
也會讓trophy失效
所以咩美國高科技……就咁咯。
性能完全冇考慮戰場真實因素。廢柴。
但咁樣,只不過系以色列步兵借口。后邊上梅卡瓦3型。
冇主動防禦啦。
一樣啊,冇步兵肯跟車行。

不過有人分析左以色列政府發個軍餉同津貼費。
發現,以色列步兵,一個月,得6100港紙咋!
一個月幾千蚊,
攞命搏?
晒氣! 你坦克行先啦……

以色列同回教個死結唔會解
人哋比面你耳仔,你以為人哋驚佐你
至死方休 

下下去到咁盡,緣分早盡

引用:
原帖由 chenflie 於 2024-5-15 10:16 發表

現場大片再次出現。密集攻擊以軍坦克。之前謠傳哈馬斯彈盡糧絕。今日見到,完全唔係,哈馬斯手中火箭筒全部系新出廠,油漆都系完好,冇戰場刮花。
https://youtu.be/v2XWssRjgMs?si=kMhJ9OsJUM10fBco

又出現驚人一幕,哈馬斯勇士,又近距離,直頭行埋去以色列軍營。直接系營地停車場。用對手放炸彈上去。
以軍巡邏兵一開始完全冇發現到。
以軍士兵素質真系低到嚇死人。

...
有錢有人就唔會輸!
伊朗照阿富汗翻版咁支助哈馬斯,以色列只會陷入苦戰。

係形勢大好時收手
先贏得全世界鮮花同掌聲

玩計謀,西人識條鐵

另一邊俄烏用無人機吃光坦克

引用:
原帖由 門前雪 於 2024-5-15 13:27 發表

係形勢大好時收手
先贏得全世界鮮花同掌聲

玩計謀,西人識條鐵
以色列過于自信。
其實從以軍個軍餉工資已經反映左以色列個問題。
6100幾蚊港紙一個月……

咁個待遇條件。已經反映以色列系支持唔到長期戰爭。
經濟其實出晒問題。

但呢d西媒系唔會報道。畀人一個假象,以軍好犀利。

以色列點解咁鍾意殺平民? 因為直接同哈馬斯游擊戰。
次次都唔着數。

兵怕死,待遇差,坦克日日爆。
加沙簡直系個越南戰爭個翻版咁。

DLLM Israel

引用:
原帖由 bronze18man 於 2024-5-15 13:36 發表

另一邊俄烏用無人機吃光坦克
哈馬斯驗證過,城市巷戰。無人機打坦克,好差啊

哈馬斯好多伊朗無人機,都用來做偵查。所以你睇哈馬斯視頻,會聽到嗡嗡聲。
哈馬斯無人機個聲咯。

反而以色列,好神奇,好少見到無人機。以軍無人機數量明顯少于哈馬斯

引用:
原帖由 chenflie 於 2024-5-15 13:42 發表

以色列過于自信。
其實從以軍個軍餉工資已經反映左以色列個問題。
6100幾蚊港紙一個月……

咁個待遇條件。已經反映以色列系支持唔到長期戰爭。
經濟其實出晒問題。

但呢d西媒系唔會報道。畀人一個假象,以軍好犀利。

以色列點解咁鍾意殺平民? 因為直接同哈馬斯游擊戰。
次次都唔着數。

兵怕死,待遇差,坦克日日爆。
加沙簡直系個越南戰爭個翻版咁。
就算比你殺晒哈馬斯又點樣(根本不可能)
以色列人只會世世代代活係仇恨之中,永不安寧

鍵盤翻頁
左右