• 瀏覽: 12,795
  • 回覆: 112
本主題由 角褲乘 於 2024-5-15 05:21 使用 提升卡
行政會議通過《社工註冊條例》修訂方案。勞工及福利局局長孫玉菡在技術簡介會表示,社工註冊局並非只為社工而設,需要平衡公眾及專業利益,指現時的註冊局過於偏頗,未有顧及社會整體利益,認為新方案會令註冊局更平衡。

至於修訂方案列明要確保被裁定干犯嚴重罪行人士的社工註冊隨即被註銷。孫玉菡表示,在現時條例下,社工每年續牌時,註冊局才審視對方有否被裁定干犯需要註銷註冊的罪行,舉例指若有社工剛剛獲批准續牌後干犯相關罪行,要等到下次續牌、即1年後才被除名,認為相關情況不妥當。

孫玉菡表示,會陸續約見社工註冊局主席及所有委員,向他們講解修例目的及具體內容。他表示,期望立法會盡快通過條例草案,指註冊局成員明年初換屆、本年底舉行選舉,若條例盡快通過,能有利選舉進行。

一名社工早前暴動罪不成立,其後律政司上訴,案件將重審,這名社工獲加入紀律委員會備選委員小組。孫玉菡表示,雖然沒有條例訂明相關人士不能加入小組,但質疑做法是否合適及符合公眾利益,形容是「睇唔過眼」,指共有2萬多名社工,是否需要委任一名正進行暴動罪司法程序的人士。

突破盲腸,有2萬社工,係要揀參與暴動的,明顯社工註冊局有人反中亂港

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/com ... m?spTabChangeable=0

老鼠在嘶叫時,貓兒只以為牠在哭泣,而貓在咆哮時,獅子也只以為牠在哭泣

認同你既講法,如果咁驚咁既情況發生,不如好似行政會議咁全部經過上面篩選先做得,資格唔重要 

引用:
原帖由 patc0929 於 2024-5-14 20:56 發表

認同你既講法,如果咁驚咁既情況發生,不如好似行政會議咁全部經過上面篩選先做得,資格唔重要 
唔係驚唔驚既問題,社工係公職人員,要面向全港市民

定咗罪咩?

𢥫鳩肉餡!

引用:
原帖由 角褲乘 於 2024-5-14 20:20 發表

行政會議通過《社工註冊條例》修訂方案。勞工及福利局局長孫玉菡在技術簡介會表示,社工註冊局並非只為社工而設,需要平衡公眾及專業利益,指現時的註冊局過於偏頗,未有顧及社會整體利益,認為新方案會令註冊局更平衡。

至於修訂方案列明要確保被裁定干犯嚴重罪行人士的社工註冊隨即被註銷。孫玉菡表示,在現時條例下,社工每年續牌時,註冊局才審視對方有否被裁定干犯需要註銷註冊的罪行,舉例指若有社工剛剛獲批准續牌後干犯 ...
自己申請,冇得怪人……玩嘢請隨便……

無罪推定wor

其實唔好搞咁多嘢,好簡單,全面立法保障香港市民,所有有刑事案底的人,都不能從事公職行業或專業行業,包括公營機構團體及受政府資助任何行業,大大增加犯罪成本,社會就可得安全及安寧。
最簡單一個例子,有案底,連保安牌都攞唔到,但奇怪嘅係仲可以做議員,社工,律師……

引用:
原帖由 patc0929 於 2024-5-14 20:56 發表

任何嘢都要有個譜,唔係驚唔驚問題,唔通政府驚你畀車車,亂過馬路罰你錢咩?

全港有二萬幾註冊社工,左唔搵右唔搵,偏偏就係要委任陳虹秀入紀律委員會備選委員小組,一個反中反港既暴徒,註冊局點解係都要委任佢?

社工註冊局自取其辱,引火自焚,On 99

引用:
原帖由 角褲乘 於 2024-5-14 21:48 發表

全港有二萬幾註冊社工,左唔搵右唔搵,偏偏就係要委任陳虹秀入紀律委員會備選委員小組,一個反中反港既暴徒,註冊局點解係都要委任佢?
由2019年起,法庭都判咗佢無罪,係無罪呀,咁都唔可以委任?
而家律師署上訴重審,搞一搞2025都未審完,如果咁都唔可以委任, 俾人告一告咪十年都無得做公職?

引用:
原帖由 tsenash 於 2024-5-14 22:01 發表

由2019年起,法庭都判咗佢無罪,係無罪呀,咁都唔可以委任?
而家律師署上訴重審,搞一搞2025都未審完,如果咁都唔可以委任, 俾人告一告咪十年都無得做公職?
全香港人都見到佢係暴動現場的醜惡咀臉,此人不論最後有罪定冇罪,根本完全不適合做社工

引用:
原帖由 角褲乘 於 2024-5-14 22:05 發表

全香港人都見到佢係暴動現場的醜惡咀臉,此人不論最後有罪定冇罪,根本完全不適合做社工
咩全香港人?
我唔同意喎
我見到佢極力阻止暴力發生

你唔好代表我

引用:
原帖由 tsenash 於 2024-5-14 22:08 發表

咩全香港人?
我唔同意喎
我見到佢極力阻止暴力發生

你唔好代表我
邊方面暴力?

引用:
原帖由 tsenash 於 2024-5-14 22:01 發表

許金山同張祺忠暫時都係無罪, 依你嘅邏輯, 應該俾佢地出返嚟教書啦, 係咪

鍵盤翻頁
左右