• 瀏覽: 699
  • 回覆: 17
(東京7日綜合電)日本宣布造出世界上第一台6G設備,據稱在傳

唔知以為係真係勁,點知係笑料

新聞來源連結:
https://guangming.com.my/日本宣佈造出世界首個6g設備-傳輸速度達每秒100gbps

睇返條片既留言真係笑死我  

https://www.youtube.com/watch?v=_7AqOJQrLmU

我日日比美國佬用電波搞9我個腦,太赫茲波

日 本 勁 秋

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2024-5-8 15:27 發表

日 本 勁 秋
有咁多發射站先講啦
7除8扣下面d因素.......可能其實係3G 

盡管提供更快的速度並有望有利於商業化,但6G網絡仍存在一些局限性。該報告強調,由於“滲透範圍較低”,6G技術網絡覆蓋範圍更低。此外,由於牆壁、雨水等環境因素,這項技術將面臨限制,這將降低整體性能。

做到6G又有咩用呢?日本自己又冇充份利用6G所衍生的技術同服務,結果就係同泡菜國一樣,泡菜仔只用4G手機,5G 服務不能普及!

引用:
原帖由 siuhung 於 2024-5-8 15:39 發表

做到6G又有咩用呢?日本自己又冇充份利用6G所衍生的技術同服務,結果就係同泡菜國一樣,泡菜仔只用4G手機,5G 服務不能普及!
6G網絡仍存在一些局限性。該報告強調,由於“滲透範圍較低”,6G技術網絡覆蓋範圍更低。此外,由於牆壁、雨水等環境因素,這項技術將面臨限制,這將降低整體性能。

理論only

提示: 違規內容已被屏蔽
講到6G點勁點勁,之後就話有局限性………

講左等於無講

4G頻率主要採用的是1800Mhz&20M帶寬,而5G頻率主要採用的3.4Ghz&100M帶寬。
5G基站頻率越高帶寬越大,使得最大功耗約為4G的3-4倍,覆蓋半徑只有4G的1/3(5G覆蓋半徑300米)。
如果6G頻率採用100Ghz,覆蓋半徑能達到300米,豈不是說達到5G的覆蓋半徑,且速率遠遠高于5G網絡,初步具備商用條件,日本真牛。
但細細一想,現在5G基站使用3.4Ghz頻率下,功耗是4G的3-4倍,日本6G基站採用100Ghz這功耗豈不是嚇死人嗎?暫且不提輻射問題,如果運營商引入這套日本6G設備,恐怕運營商會因為電費而破產。
使用100Ghz的頻率,人和車的阻擋會讓6G信號嚴重損耗,基站的覆蓋半徑和傳輸速率都會陡降,這恐怕得大幅度改進基站和手機天線,還有提高基帶信號接收靈敏度,這方面的技術提升日本也沒公布,不知道是心虛,還是害怕別人戳破真相。

日本仔既數據仲有人倍既咩?

引用:
原帖由 gakoduck 於 2024-5-8 15:59 發表

講到6G點勁點勁,之後就話有局限性………

講左等於無講
冇實物........似係理論 

6G 又會係中國領先全世界

全球跟你標準先係6G, 如果唔係只是六隻G

引用:
原帖由 siuhung 於 2024-5-8 15:39 發表

條片下面有條留言係咁講既  
"日本的所謂6G速度是5G的10倍,問題是華為的5.5G早已是5G的10倍了,未來的華為6G速度是5G的100倍!
"

鍵盤翻頁
左右