• 瀏覽: 2,125
  • 回覆: 39
【Yahoo新聞報道】最新拾荒者調查報告推算全港現有約3,000名拾荒者,每天處理的回收品達到約140公噸,每月收入中位數只有750元。關注組建議政府為拾荒者建立登記制度,肯定拾荒者作為回收業者的角色,政府更應吸納拾荒者為回收分類員。出席記者會的兩位拾荒者又表示,垃圾徵費後如要自費購買指定垃圾袋,會考慮轉行:「如果要我幫佢整理垃圾,幾恨錢我都唔會做。」

垃圾徵費想象很美麗,傷及社會各階層

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/調查推算全港約3000拾荒者-每日回收量140公噸-月入中位數750元-倡設登記制度-065708250.html

月入7百5嘅行業?興趣唔好當職業啦好心。

早幾日睇過新聞
有受訪話一日搵到160蚊wor
同個中位數差甘遠既

放過班老人家啦,經濟咁差,又唔派消費劵,好多老人餓死或突然死亡,你唔比佢執紙皮困佢在家咪盞老人貧窮問題更加嚴重,宜家仲減2 蚊乘車優惠。
難聽d講,政府宜家實行緊既措施同政府係怡恰緊老人家同中下層,「垃圾收費」如是,、「大量輸入內地勞工同香港人爭資源如是」

引用:
原帖由 mooska1825 於 2024-4-28 09:13 發表

早幾日睇過新聞
有受訪話一日搵到160蚊wor
同個中位數差甘遠既
幾恨錢我都唔會做
有啲可能只係 Part Time

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2024-4-28 09:30 發表

放過班老人家啦,經濟咁差,又唔派消費者勞,好多老人餓死或突然死亡,你唔比佢執紙皮困佢在家咪盞竹老人問題更加嚴重,宜家仲減2 蚊乘車優惠。
難聽d講,政府宜家實行緊既措施同政府係怡恰緊老人家同中下層,「垃圾收費」如是,、「大量輸入內地勞工同香港人爭資源如是」
分分鐘有幾層樓係手收緊租

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2024-4-28 09:36 發表

幾恨錢我都唔會做
有啲可能只係 Part Time
有料
執紙皮,從來無諗過去做

登記完就可以順便check下有冇濫用社會福利、有冇資格交薪俸稅....

又搵個機構管理
又天價人工俾佢哋揸車返工
一年去十九幾次旅行

引用:
原帖由 peter925 於 2024-4-28 09:07 發表

月入7百5嘅行業?興趣唔好當職業啦好心。
其實,紙皮真係唔係幾值錢,拎餐死,又要鎅,好辛苦,我諗三車仔都真係三幾十元左右。汽水罐唔知會唔會好啲?

政府為拾荒者建立登記制度, 目標怕且是要向拾荒者徵費吧, 正一乞兒兜度嗱飯吃!

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2024-4-28 09:37 發表

無噉嘅條件都唔得閒回饋社會啦。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2024-4-28 09:37 發表

當實施垃圾徵費係,咁就更加唔再拾荒囉,要貼錢嘅話就留返俾嗰班支持垃圾徵費嘅回收原教旨主義份子去做

引用:
原帖由 華爾哥夫 於 2024-4-28 08:38 發表

【Yahoo新聞報道】最新拾荒者調查報告推算全港現有約3,000名拾荒者,每天處理的回收品達到約140公噸,每月收入中位數只有750元。關注組建議政府為拾荒者建立登記制度,肯定拾荒者作為回收業者的角色,政府更應吸納拾荒者為回收分類員。出席記者會的兩位拾荒者又表示,垃圾徵費後如要自費購買指定垃圾袋,會考慮轉行:「如果要我幫佢整理垃圾,幾恨錢我都唔會做。」

...
咪玩啦,連執紙皮都要登記,可能要成立紙皮管理局,上面又有紙皮管理委員會,又委任啲髮官,大栗師或者社會知名人士做主席同委員,又要租個甲級寫字樓或者起個紙皮管理局大樓去大花筒,月薪三至五萬,請一班紙皮督察去管理,又文書,行政人員,去登記管理及管理啲月入中位數750元嘅拾荒者?架床疊屋,係咪搞笑啲呀?

引用:
原帖由 peter925 於 2024-4-28 09:58 發表

無噉嘅條件都唔得閒回饋社會啦。
當實施垃圾徵費係,佢哋唔會貼錢去做拾荒架啦。
到時要麻煩閣下同一眾有識之仕接手,否則又會多咗垃圾直送堆填區

主題標籤 #垃圾收費
鍵盤翻頁
左右