• 瀏覽: 30,997
  • 回覆: 341
+16
本主題由 不死鳥~鳳凰一輝 於 2024-4-3 08:21 使用 提升卡
港珠澳大橋建成通車已經五年多了。

還在建時,外媒質疑大橋「浪費」、「虧本」、「閒置」、「面子工程」的聲音就不絶於耳。

FT中文網甚至問出「如何挽救港珠澳大橋?」這樣的問題。

大橋剛通車時,因為各種手續的問題,所以通過的車輛比較少。

2020年起,由於新冠疫情,香港與內地之間的關口封閉。

2023年1月8日,港珠澳大橋恢復24小時通關。

2023年7月1日,香港特區實施「港珠澳大橋港車北上不設配額計劃」,這就是我們熟悉的「港車北上」。

政策利好之下,申請「港車北上」的私家車主數量不斷上升:

2023年7月,港珠澳大橋預約出行次數約3700宗。

2023年8月倍升至9900宗。

2023年9月為16700宗。

2023年10月為26000宗。

2023年11月為32600宗……

截至2024年3月9日21時,經港珠澳大橋邊檢站查驗的出入境「港車北上」數量已突破50萬輛次。

剛剛過去的香港復活節假期,大家一定狠狠感受到了香港人北上的熱情。

香港人要過關北上,有幾種方式:經羅湖、落馬洲等陸路口岸,或者坐高鐵自西九龍站北上。

復活節假期首日(3月29日),港珠澳大橋過關的旅客人頭湧湧,至少逾千人同時等候過關,人龍更排出大樓外。

當年話什麼大白象工程,班白痴唔知去哂那裡?

新聞來源連結:

https://www.tkww.hk/a/202404/02/AP660b7952e4b0916e28ef085c.html

當神秘的小宇宙發出光輝時
聖衣的生命脈搏便再重新的跳動
只要小宇宙一日不息
我在任何逆境也能再次站起來
對聖鬥士使用相同的招式是沒用的,現在這已經是常識了
你班仆街凹家鏟全部都是

附件

wKjt99eyabMefdibEp7PhQaxBQyPa3l8gGWxC4BlsQs.jpeg(98.1 KB)

引用:
原帖由 1000day 於 2024-4-3 08:26 發表

你班仆街凹家鏟全部都是
果班人太短視, 腦中沒有未來城市規劃藍圖, 全部為反而反

當年西鐵又係,又話冇人搭又乜又路,依家客量爆到七彩

呢班凹家鏟今天的報應

附件

a01a.jpg(101.01 KB)

根本中港一家親時代巨輪大趨勢,係無人可以阻擋 !

當年公賊黨犯民阻止港深珠大橋,到港珠澳大橋,公賊黨劣屍伙環保L派隻牙簽婆出來搞局,停工年多損失公帑幾十億......
最後香港無咗港深珠大橋,咪今日要塞車,但係塞車點都係好現象...

引用:
原帖由 不死鳥~鳳凰一輝 於 2024-4-3 08:15 發表

還在建時,外媒質疑大橋「浪費」、「虧本」、「閒置」、「面子工程」的聲音就不絶於耳。

2023年7月1日,香港特區實施「港珠澳大橋港 ...
係黃畜眼中, 唔跟佢地意見咩9都大白象架啦

當年班「19 泛民」口中嘅大白象工程

所以趕走小黃人,香港先有將來。

好似上年已經開始塞啦喎

引用:
原帖由 touya08 於 2024-4-3 08:28 發表

果班人太短視, 腦中沒有未來城市規劃藍圖, 全部為反而反
香港地一直都系習慣短視
唔單個班人,系一種傳承咁。一代接一代。
講單野。
梁振英就系個例啦。
原來港英時代。深圳未起。仲系條村個陣。系阿梁有份設計深圳羅湖個城市規划架 大陸請佢做顧問。
個陣唔使反中啦。仲系港英。設計深圳,唔系香港,冇立場啦。可以公正發揮水準啦。
阿梁班人……堅持按30萬人口容量,設計街道幾寬,應該有幾多路,幾多去水渠……
所以阿梁對記者講:

“如果今日深圳有咩塞車,落雨浸街。怪我,因為我估唔到你地搞到成千萬人住”……
嗱,眼光啊啦! 唔係反中啊。畀你自由發揮。都發揮成咁。
香港地……要思考,點解我地做野,冇個雄心壯志架?使深圳人錢。你畀意見都畀成咁?使自己錢就話保守嗻

引用:
原帖由 1000day 於 2024-4-3 08:26 發表

你班仆街凹家鏟全部都是
請不要打落水狗, 呢班野已經衰到貼地, 
生腦CAN敗走嘅有, 去英國做難民嘅有, 係赤柱食免費飯嘅又有

引用:
原帖由 不死鳥~鳳凰一輝 於 2024-4-3 08:30 發表

當年西鐵又係,又話冇人搭又乜又路,依家客量爆到七彩
高鐵真係要睇多幾年, 
早幾日睇了視頻, 一個柴灣C9話排咗3個鐘仲係蓮塘未過到關要走人
咁可能高鐵真係比香港(島)人或者九龍人
但香港佔咗近30%人口係屯天元, 上水粉嶺大埔,
呢D基本上返內地坐高鐵仲方便過去西九 (我20-30分鐘到蓮塘, 快過去旺角)
(當然, 如果個目標客不是便利港人, 而係比內地人嚟香港, 西九一定比較好)

引用:
原帖由 不死鳥~鳳凰一輝 於 2024-4-3 08:15 發表

2023年7月1日,香港特區實施「港珠澳大橋港 ...
  當年西鐵都人話係大白象...................今日迫都呢?

明日大嶼為香港下一代起,佢地竟然話倒錢落海,真白痴

主題標籤 #中國通關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]