• 瀏覽: 11,969
  • 回覆: 118
+3
【Now新聞台】垃圾徵費在全港14個地點第二日試行。參與計劃的滿樂大廈居民指,反而用多了膠袋,長者亦不懂用智能廚餘機,亦有三無大廈的居民指還未拿指定垃圾袋。

買小d嘢, 用少d包裝, ... 
返深圳食嘢又唔使睇高尚港剷伙計面色又無廚餘又走塑! 正!
"垃圾嘅"垃圾徵費根本同超哥搞乜繽紛對著幹

新聞來源連結:
https://news.now.com/home/local/player?newsId=555580&home=1

慢慢就可以磨合到

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2024-4-3 08:02 發表

慢慢就可以磨合到
無購物, 無消費, 無廚餘, 全港只剩垃圾袋成為遊客景點!

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2024-4-3 08:02 發表

慢慢就可以磨合到
膠中膠囉 有乜計

支持返深圳食,叫環保吹局長自己諗掂佢。

熱烈期待,全市蕭條,只剩通街收費垃圾袋

老實講, 我見都未見過智能廚餘機?? 

處理廚餘係要習慣下,香港人無呢個習慣,再加上中國菜多汁多湯嘅特性,真係要花啲時間。

引用:
原帖由 Elizabeth@ 於 2024-4-3 08:51 發表

老實講, 我見都未見過智能廚餘機?? 
寶琳既翠林村上斜路既屋苑有

識畀$就得喇!

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2024-4-3 07:14 發表

【Now新聞台】垃圾徵費在全港14個地點第二日試行。參與計劃的滿樂大廈居民指,反而用多了膠袋,長者亦不懂用智能廚餘機,亦有三無大廈的居民指還未拿指定垃圾袋。

買小d嘢, 用少d包裝 ...
完全正確

香港有垃圾徵費大陸冇,令到更加多人北上消費
連一向冇北上開既人都準備北上

引用:
原帖由 三碌木 於 2024-4-3 08:52 發表

處理廚餘係要習慣下,香港人無呢個習慣,再加上中國菜多汁多湯嘅特性,真係要花啲時間。
聽講唔可以廚餘都放入去,唔係會整彎部機

引用:
原帖由 kqj 於 2024-4-3 08:45 發表

熱烈期待,全市蕭條,只剩通街收費垃圾袋
一袋功成萬骨枯

要在綠在區區做會員才能用到智能廚餘機

主題標籤 #垃圾收費
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]