• 瀏覽: 8,235
  • 回覆: 71
  • 追帖: 2
+4
警方交通總部3月進行全港交通主題執法行動「亮景+同行者」,統籌各總區交通部及區交通組人員,打擊司機不專注駕駛的罪行,包括不小心駕駛、超速、不遵守交通燈號、不遵從交通標誌或路面標記、沒有讓斑馬綫上的行人先行、駕駛時使用手提式通訊設備及酒後或藥後駕駛等,以及就行人不遵守交通規則過馬路進行執法,包括沒有遵從交通燈號過馬路、身處距離行人過路設施15米範圍內,而不使用設施橫過馬路等。

道路使用者要小心守法守規守秩序才好, 否則... 隨時收告票啊...

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202404/02/AP660c0305e4b009ba85359b5c.html

2000 X 1000 = 2000000

夠 出 卡 超 4 個 月 人 工

多 謝 支 持 

唔想比人罰錢,真係只能靠自己自律。

遵守交通規則啦~
否則出咗交通意外,失去性命,後悔都黎唔切。
以票控黎使違法市民長點記性也是合理。

扺死!
唔出街
唔過馬路咪冇事囉

如果抄多啲牌, 可以撤銷on9環保膠袋稅,
支持抄多啲.

引用:
原帖由 Harry0305 於 2024-4-3 03:17 發表

唔想比人罰錢,真係只能靠自己自律。

我已經對xxx超政府忍無可忍!但投訴無門,我現在以一位香港普通老百姓的身份在微博向李家超作出控訴!
自從李家超上任特首後,我只看到現屆政府日日想盡辦法精神虐待老百姓!

一)香港泊車位嚴重不足人盡皆知,但現今無論十號風球還是半夜淩晨,警察都瘋狂抄牌,甚至故意在公廁門口埋伏抄牌,令開車搵食的司機苦不堪言,動不動扣分令司機停牌,停牌等於失業,令好多家庭失去經濟支柱!

二)專門捉阿公阿婆過馬路,綠公仔閃動時過馬路都要捉,位位2000無情講,連公公婆婆嘅錢都搶!明搶!

三)在香港,紙皮箱是能賣錢的,一般店鋪把紙箱放在門口,等公公婆婆拿去賣錢,想不到食環署竟然向店舖發隨處丟垃圾的告票罰款3000,不聽任何解釋。

四)在香港,每間食肆每天關門後,都會把垃圾暫放門口,隨後會有指定人員把垃圾收走送去垃圾站,但食環署卻故意在食肆門口埋伏,當員工把垃圾暫放門口

抵死!
犯法就係犯法!

引用:
原帖由 和仔 於 2024-4-3 03:49 發表

扺死!
唔出街
唔過馬路咪冇事囉
引用家超金句

引用:
原帖由 patc0929 於 2024-4-3 04:16 發表

我已經對xxx超政府忍無可忍!但投訴無門,我現在以一位香港普通老百姓的身份在微博向李家超作出控訴!
自從李家超上任特首後,我只看到現屆政府日日想盡辦法精神虐待老百姓!

一)香港泊車位嚴重不足人盡皆知,但現今無論十 ...
我都覺得出咗啲問題,我記得有一次我喺觀塘打枱波諗住泊架車喺街如果十二點鐘前畀人抄我都抵死呀,點知發覺抄牌嗰張告票係12點53分凌晨呀大佬嗰度係工廠區嚟咋我架車有冇左到人,真係唔明白點解呢啲時間都走去抄!

引用:
原帖由 patc0929 於 2024-4-3 04:16 發表

一)香港泊車位嚴重不足人盡皆知,但現今無論十 ...
個司機貼d甘既血書咪盞死快d更加一定抄你傻仔

過馬路要先睇有冇車
然後是有冇人執法

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2024-4-3 02:38 發表

2000 X 1000 = 2000000

夠 出 卡 超 4 個 月 人 工

多 謝 支 持 
你唔違規,可以點樣罰到你????

其實大部份港人都好守規舉

只有少數 19 人做衰個社會。

引用:
原帖由 楚曉 於 2024-4-3 03:54 發表 

如果抄多啲牌, 可以撤銷on9環保膠袋稅,

支持抄多啲.
因為佢地知環保膠袋稅好大程度會泡湯(少左一個重要既財收來源)。
所以交通做密d補返條數。

其實正苦唔好亂洗錢,攪咁多盛事經濟,打卡幾千萬比外國佬,咩禮貌運動,肯量入為出,唔好亂洗納稅人錢,一年就省返幾億,可以派埋消費劵比市民啦。
如果都唔掂,高官們應先做榜樣,帶頭減人工,才能激勵士氣。
表示他們體諒民心疾況

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]