• 瀏覽: 8,186
  • 回覆: 107
+2
政府昨日展開垃圾徵費「先行先試」計劃,惟14個試點實測後發現問題多多。社區組織協會副主任施麗珊曾到試點之一的「三無大廈」

政府昨日展開垃圾徵費「先行先試」計劃,惟14個試點實測後發現問題多多。社區組織協會副主任施麗珊曾到試點之一的「三無大廈」了解情況,她今日(2日)在一個電台節目中說,仍有居民不清楚相關安排,亦因為政府上門派發指定垃圾袋時因不在家,而未有收到指定袋。另有失明聽眾反映,日後難以分辨指定垃圾袋及一般膠袋,也難以處理廚餘問題。

施麗珊表示,平日有居民到舊式唐樓上門幫助長者掉棄垃圾,關注日後會否需要步行較遠的位置,才可到垃圾回收點。她也希望當局增加廚餘回收點,以及延長服務時間,方便返夜班的人士。
一般人可以用肉眼分辨指定垃圾袋或普通膠袋,但對於看不見的失明人士來說,卻存在實際上的難處。有失明聽眾致電節目指,擔心日後未能分辨到垃圾袋,亦難以處理廚餘問題。她也指,雖然住所附近有廚餘機,但有很多人排隊使用,亦需要手機掃二維碼,擔心未能應付,盼政府為失明人士進行登記,可否提供上門協助收集廚餘。也有聽眾認為指定垃圾袋售價太貴,建議考慮降至半價。
此外,今次試點包括私營安老院,議員顏汶羽早前向該院舍了解安排,坦言院舍較難減少尿片、口罩、敷料等垃圾量,目前主要做好廚餘回收,收集數據統計再向政府匯報。至於應否豁免院舍垃圾費,他認為完全豁免費用有違政策原則,冀院舍先盡力做好垃圾回收,社署亦可同時了解可否提供部份額外津貼予院舍或住院的長者。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240402/bkn-20240402105943806-0402_00822_001.html
因為環保人士多數系身體健全,而且不少地產商支持里班人,他們收入不錯,環保系消滅窮人同身體有問題既人

呢次仆街喇,失明人士又會俾環保撚話唔環保,地球罪人喇!

叫局長加入榴槤味
配合返個顏色

每L收1.1毛唔貴啦,分類得好1日都未必有1L垃圾

引用:
原帖由 billy80 於 2024-4-2 14:12 發表

呢次仆街喇,失明人士又會俾環保撚話唔環保,地球罪人喇!
佢哋會話回收設施好方便,做唔好分類回收嗰啲係懶,失明搞唔到只係借口

佢地會日本都係咁,只係佢地懶

引用:
原帖由 萬里獨行俠 於 2024-4-2 14:20 發表

佢哋會話回收設施好方便,做唔好分類回收嗰啲係懶,失明搞唔到只係借口
冇撚錯,你真係捉到晒班仆街環保撚嘅神髓!

引用:
原帖由 paulchen 於 2024-4-2 14:16 發表

叫局長加入榴槤味
配合返個顏色
又可以出凸字版垃圾袋!落重膠料!

失明人士?
老人家?
社工義工?

失明都無情講,屈個盲既偷睇國防機密😏

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2024-4-2 14:42 發表

失明都無情講,屈個盲既偷睇國防機密😏
梗係,做乜唔揾人幫手
失明只係借口,唔能夠成為違反法例嘅原因。
源頭減廢,匹夫有責

除非賣徵費袋個舖頭呃佢啫,否則佢自己放指定位置,點會唔知喎。
而且失明人士觸感好強,基本摸上手就分別到不同膠袋質感。

回收站會幾遠有1個?難為D單幢式大廈公公婆婆,可能lift都無部撐幾層樓梯上落,再行幾條街撐政府

引用:
原帖由 Wildgarden 於 2024-4-2 16:04 發表

回收站會幾遠有1個?難為D單幢式大廈公公婆婆,可能lift都無部撐幾層樓梯上落,再行幾條街撐政府
係綠在區區,唔係綠在邨邨或者綠在苑苑,可知回收點有幾「方便」

今次搵失明人士來挑機嗎?
咁失明人士識唔識去便利店買垃圾袋呢?買咗又識唔識放好等佢哋自己方便使用呢?
不如講埋,住在三無大廈住果d失明人士,有機會數錯梯級,而上錯樓層,返唔到自己屋企架!
仲有呀,住在三無大廈果d智障人士呢,都應該有機會唔識得去買垃圾袋架,仲分分鐘唔識得將垃圾放入垃圾袋去掉添架!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]