• 瀏覽: 13,052
  • 回覆: 78
+5
一名女子全身綁藏17個名牌打火機,由香港入境深圳時,因神色緊張被羅湖海關截查。據「海關發布」消息,上周六(3月23日)晚6時55分左右,一名女子

2022年的人個個大大聲嗌救命咁嗌通關, 原來某部份人係諗住通關後可以作奸犯科, 走私漏稅。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/1005728/全身綁藏17個名牌打火機入境深圳-女子因神色緊張被羅湖海關截查?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=news

仲有人用打火機? 都彭?

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2024-4-2 10:20 發表

仲有人用打火機? 都彭?
都彭火機同筆, 加多件夢特嬌, 八十年代好時興, 當時我初初出嚟做嘢, 見好多人都會用。 

自用

打火機連盒都唔係好大個姐 著件衫多D袋都直行直過啦, 洗咩要綁到全身?

賣 火 機 的 小 女 孩

名牌打火機值幾多錢?

仲有人用?

神色緊張…自爆 😂

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2024-4-2 10:18 發表

一名女子全身綁藏17個名牌打火機,由香港入境深圳時,因神色緊張被羅湖海關截查。據「海關發布」消息,上周六(3月23日)晚6時55分左右,一名女子

2022年的人個個大大聲嗌救命咁嗌 ...

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2024-4-2 10:18 發表

所以蠢人實在太多 !就算神色唔慌張但行得唔自然都會俾人捉去檢查,我有時只帶背囊冇違法野好自然咁過間中都會俾佢查 !佢地係點都捉吓啲人抽查架 !所以過關做違法野九死一生 !

引用:

大陸冇打火機賣咩? 平得幾多? 比人捉一次乜都冇。

呢d咪貪心囉,來回走多幾次,每次帶一兩三個咪無事囉

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 supremeabc 於 2024-4-2 11:57 發表

所以蠢人實在太多 !就算神色唔慌張但行得唔自然都會俾人捉去檢查,我有時只帶背囊冇違法野好自然咁過間中都會俾佢查 !佢地係點都捉吓啲人抽查架 !所以過關做違法野九死一生 !
疫情前有一次, 我由羅湖返香港, 返到香港, 比個海關捉我入去做Random check.佢首先叫我張袋行李過X光機, 呢下好正常, 跟住佢用個Metal detector 掃我, 都好正常, 點知呢個海關同我講, 佢話用呢個Metal detector係用嚟 睇下我有冇毒品!!大佬, 呢個係Metal detector,  點掃毒品呀!!於是我同佢講, 我話:“師父,呢個係Metal Detector ,係睇下個人有冇藏有金屬物品或者武器之類, 毒品係另外有一的測試紙去做。” 佢聽完我咁講, 就即刻同我講個搜查程序完成, 可以離開, 呢單嘢,我而家重記得。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]