• 瀏覽: 13,601
  • 回覆: 88
復活節4日長假期大批港人北上。港珠澳大橋邊檢站統計數據顯示,昨日(3月31日)有超過18,400架次車輛經珠海口岸出入境,創口岸歷史新高。

▼港珠澳大橋長假最後一日回港人潮▼

復活節4日長假期大批港人北上。港珠澳大橋邊檢站統計數據顯示,昨日(3月31日)有超過18,400架次車輛經珠海口岸出入境,創口岸歷史新高。
央視新聞報道,過去4日大橋珠海口岸有接近48.5萬人次出入境,並連續4日單日超過10萬人次出入境,當中香港旅客達超過28萬人次,佔總客流近六成。車流量方面,報道指在「港車北上」和「澳車北上」政策推動下,過去4日有逾6.8萬架次車輛出入境,港澳單牌車有4.4萬輛佔超過六成四,各私家車合共接載22萬人次旅客,佔口岸客流量的五成,另連續4日單日車流量達16,400萬輛次。
大橋邊檢站分析,今次口岸客流和車流的高峰期更長,期內日均高峰時間持續超過12小時,當局已加派人員和提前加開和盡量開放查驗通道,以最大限度提升通關效率。

呢個假期邊個有北上既留下言~去左邊度玩呀?

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/復活節2024-港珠澳大橋昨日1.84萬輛車珠海出入境-創歷史新高/441618?utm_source=home_banner_web&utm_medium=referral

黃絲比利馮都出帖去大灣區

多得特區政府頂住班破壞派既打壓,堅持大橋同高鐵呢啲惠民點子,今日港人先享受到出行既便利 
希望政府都可以堅持明日大嶼呢個初心,繼續福為民開 

條橋唔多車係大白象,條橋多車,香港變死城😆

內地人來玩,好迫好煩,內地人唔來,香港變死城

條橋一天收入超過兩百萬

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2024-4-2 09:46 發表

香港真係一個擾攘城市,無論咩情況都可以搵到位入黎鬧一餐
ching,點解港人可以壞到咁既程度

珠海好多香港車。

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2024-4-2 09:50 發表

珠海好多香港車。
港車北上引發左好多交通意外,最恐怖一宗部港車直插入粥店

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2024-4-2 09:50 發表

珠海好多香港車。
有車一族屬比較高消費力的一群,珠海非常歡迎。

可以請3放10就算唔北上都坐飛機去玩

繼昨天攞返班「反高鐵」的福佳出黎鞭屍之後,今日又攞班「反港珠澳大橋」的福佳出黎鞭嗎,幾十年之後呢,班「反填海起明日大嶼」的市民,會唔會一樣的下場呢?

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2024-4-2 09:50 發表

香港真係一個擾攘城市,無論咩情況都可以搵到位入黎鬧一餐
ching,點解港人可以壞到咁既程度
其實,香港有咁既情況只好怪
有一班衰人存在.

仲有既就係,香港有一班仆街老細
真係唔抵幫.

故此,我都好想果班仆街老細蝕番筆錢
出去.

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2024-4-2 09:46 發表

係D報紙佬唱死城。
香港人都不知幾想香港唔好人撞人。鬆動D好,唔通一出街人撞人、人迫人好咩。

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2024-4-2 10:03 發表

係D報紙佬唱死城。
香港人都不知幾想香港唔好人撞人。鬆動D好,唔通一出街人撞人、人迫人好咩。
以前食淡仔,店員迫顧客 8 個人迫一張細圓檯,手肘撞手肘
而家可以坐得舒適鬆動,得益既咪又係消費者

主題標籤 #中國通關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]