• 瀏覽: 19,598
  • 回覆: 276
  • 追帖: 1
+5
復活節長假期已過,港人繼續「棄城」北上消費,鬧市景點冷清,令香江百業看不到曙光。有餐飲業界表示,市民離港大削本地餐飲業生

波叔,救救香江,嗱嗱聲每個人派返二萬消費券振興經濟嗱

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240402/bkn-20240402033039549-0402_00822_001.html

禍兮,福之所倚,福兮,禍之所伏

人為善,福雖未至,禍已遠離。人為惡,禍雖未至,福已遠離。

先前2022年成班白痴, 包括商家佬, 議員, 市民, 係咁嗌救命咁嗌開關, 諗住開左關後大把大陸客落嚟比香港人搵笨, 點知而家開左關, 的大陸客個個精過鬼, 你搵佢笨佢就報警, 報海關, 同埋開左關, 香港人個個出晒去玩, 出晒去洗錢, 香港的鋪頭, 等執笠啦!!

卡 超 唔 係 話 生 意 好 咩 ?

佢 係 迷 同 深 圳 講 啊 

睇吓收租L捱得幾耐.

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2024-4-2 07:38 發表

卡 超 唔 係 話 生 意 好 咩 ?

佢 係 迷 同 深 圳 講 啊 
香港地,人工貴,效率廢,競爭不過深圳係好合理既事
面對又貴又廢既商品,消費者尚且可以淘寶或者北上消費避開
最慘係資方,就算員工效率廢,仍然要含淚俾佢地人工貴,硬食  
呢個困局唔全港減薪2/3至3/4真係解決唔到

希望政府明白執笠笠最主要既原因唔係服務態度唔好,而係租金貴!

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2024-4-2 09:03 發表

香港地,人工貴,效率廢,競爭不過深圳係好合理既事
面對又貴又廢既商品,消費者尚且可以淘寶或者北上消費避開
最慘係資方,就算員工效率廢,仍然要含淚俾佢地人工貴,硬食  
呢個困局唔全港減薪2/3至3/4真係解決唔到
有冇考慮移民內地?

引用:
原帖由 banjo. 於 2024-4-2 08:55 發表

睇吓收租L捱得幾耐.
根本佢哋唔值得存在
不務正業系列

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 JamesJamesLau 於 2024-4-2 09:14 發表

根本佢哋唔值得存在
不務正業系列
要多謝 逃亡北水 幫手推死香港

國內幾乎樣樣嘢都好過香港,物價平,品質高,服務水平又高,經濟發展又好,應用科技又先進,醫療服務質素又好又平,租金平,人均居住面積又大,市民質素又高…

唔單止適合退休,香港人係咪應該認真考慮返上去工作,讀書,生活呢?喺大陸定居到時就唔駛走上走落慳返好多交通時間同車費,係咪?

點叫死城!
叫掂先係
不分顏色,全部死曬
咁先叫欖炒

香港實體店消費$100,
其中:
$30是俾老闆交租的.
$30是俾老闆出糧的.
$20是俾老闆利潤的.
$10是俾老闆裝修維修雜項支出的.......

$10才是屬於你的.  

引用:
原帖由 0987654 於 2024-4-2 09:17 發表

國內幾乎樣樣嘢都好過香港,物價平,品質高,服務水平又高,經濟發展又好,應用科技又先進,醫療服務質素又好又平,租金平,人均居住面積又大,市民質素又高…

唔單止適合退休,香港人係咪應該認真考慮返上去工作,讀書,生活呢?喺大陸定居到時就唔駛走上走落慳返好多交通時間同車費,係咪?
有一樣野比唔上香港,就係香港打工仔可以效率廢依然享受人工貴既待遇
好似啲教畜咁,求其縮喺屋企開半日ZOOM播片扮教學就可以每月吸啜納稅人六七萬

根本香港勞動力仲有好多,但慘在 BACK UP 既人多,落手落腳做既人少,個個都係少爺仔打工,指指點點,一陣又ISO,一陣又環保,D老闆又要捱貴租,又要應付D少爺仔,好難做

主題標籤 #消費券
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]