• 瀏覽: 20,936
  • 回覆: 205
+4
大批港人趁復活節最後一日長假期跨境「血拼」購物,惠及鄰近口岸多個商場商戶。《星島》記者昨走訪羅湖商業城多間商戶,只見商場內人山人海,不少港客一家大細逛街。有受訪商戶指,港人北上消費令場內生意及人流增長逾兩倍;有燒味店更指有港客「豪洗」近2000港元買鹽焗雞等燒味,用作「返港手信」。
眼鏡店推優惠 開5000元單

記者昨傍晚在羅湖口岸觀察當地巿道,其中羅湖商業城旺丁又旺財。眼鏡店店員劉先生表示,復活節假期內客流及生意增長逾2倍,香港客佔比高達95%,店舖乘機推出復活節優惠,客人消費滿500元人民幣或以上(約551港元),便可獲贈一副太陽眼鏡。他笑言:「有香港客人花了近5000元人民幣(約5506港元)買嘢,包括眼鏡框、配鏡片及太陽眼鏡等。」

燒味店店長古小姐稱,店內一隻鹽焗雞約售98元人民幣(約108港元),最近兩日生意急升3成,有港客花費近1800元人民幣(約1982港元)買燒味,「佢哋玩完返去(香港),順便買手信,啲雞香港人最鍾意食!」

港客江小姐指,復活節假期間在河源遊玩四日三夜,均住在親戚家中,花銷不多,大讚外出用膳明顯較划算,「7、8個人飲餐茶都係二百零蚊,起碼成十樣嘢食,都係好大碟。」

港客阮先生亦趁復活節假日,帶孫仔孫女到河源遊玩,全程消費2000多元。他稱數日來「周圍食嘢,去行下」,孫兒們都玩得很開心。

1小時起喝玩樂消費生活圈,平靚正

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/daily ... 旺丁旺財-港客2000元豪斬燒味做手信

陳嘉欣very靚女
全程在深圳消費 2000 元,香港人才是深圳人的衣食父母

咩鹽焗雞要成2000蚊咁巴閉?

引用:
原帖由 五龍太子 於 2024-4-2 06:31 發表

全程在深圳消費 2000 元,香港人才是深圳人的衣食父母
你比家用啫,人地供你衣食,係香港人去搵衣食父母囉。

引用:
原帖由 一嗚 於 2024-4-2 06:46 發表

98蚊一隻,買左近2000蚊

引用:

派街坊

國內經濟大好

內地雞是新鮮

會唔會搶貴曬佢哋啲雞.同埋燒肉.自己冇得食.佢哋真係自己飼養.唔係外國入口.點解佢哋唔示威.趕走我哋啲香港下.連做都唔夠膽做.我覺得中國人好可憐😭😭😭

其實關口個d 應該差不多味道
不過同價錢比香港大份係真

又 係 呢 D 帶 風 向 引 港 水 北 上 文 宣 .

引用:

港人北上扮豪客+上等人

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2024-4-2 07:47 發表

SZ 買燒味使2,000 = 文宣???

引用:
原帖由 風光不再 於 2024-4-2 07:43 發表

會唔會搶貴曬佢哋啲雞.同埋燒肉.自己冇得食.佢哋真係自己飼養.唔係外國入口.點解佢哋唔示威.趕走我哋啲香港下.連做都唔夠膽做.我覺得中國人好可憐😭😭😭
人地識做生意囉,搶貴只係貴啲賣比香港人,人地自己大把又平又好嘅嘢食,香港人在香港無好嘢食先係可憐。

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2024-4-2 07:47 發表

你班手足上哂去,點算好

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]