• 瀏覽: 29,172
  • 回覆: 545
  • 追帖: 2
垃圾徵費「先行先試」計劃今日開展,政府向6類處所共14個試點派發指定垃圾袋。本報記者今到訪各個試點,其中於深水埗北河街15及17號的「三無大廈」,有住戶稱未有政府人員向住戶宣傳計劃,擔心有住戶會非法棄置垃圾。而在兩個商場試點,有垃圾筒仍然使用普通垃圾袋,部分商戶棄置垃圾時亦無使用指定袋,而垃圾房內收集垃圾的大型垃圾箱則有套上指定袋。

居然夠膽搵深水埗的「三冇」大廈做白老鼠。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20240401/s00001/1711963070418/垃圾徵費-先行先試今日開展-試點住戶稱無政府人員宣傳-有商戶棄置垃圾無用指定袋

根本係 On 9 啦!買菜一個袋,買魚一個袋,要丟垃圾時,之後外再加一個指定垃圾袋?

引用:
原帖由 tomymt 於 2024-4-1 18:44 發表

根本係 On 9 啦!買菜一個袋,買魚一個袋,要丟垃圾時,之後外再加一個指定垃圾袋?
希望取消垃圾徵費啦!

香港政府嘅宣傳模式,仲停留係80年代家計會「兩個夠哂數」,求其作首宣傳歌/Slogan,係電視播幾次廣告,就當做咗嘢😔

引用:
原帖由 大B強 於 2024-4-1 18:54 發表

希望取消垃圾徵費啦!
而家已勢成騎虎。
做又影響民生,而且可能更不環保,如你講,以往用一隻膠袋,而家用 2 隻。
仲有,地拖棍、掃把,真不知如何棄置? 真是要學女官員講,要買把鋸回來斬件?
唔做,又怕以後政府被人話,開了個頭,又唔做,以後沒有公信力。

「健康」和「環保」根本就是勾結商家加價,濫加稅項,的借口,全街垃圾桶無哂,都可擘大眼講大話講「無少到」,膠袋徵費讓商家濫收費用無監管,(林鄭)環保暴政延禍至今!人口老化自己取來,又話財政負擔!小你老母啦!財政負擔就唔好日日(身體健康)加煙稅加乜Q稅啦!是你(政府)叫人長命百歲的! 

引用:
原帖由 大B強 於 2024-4-1 18:54 發表

希望取消垃圾徵費啦!
人地一屋人老母都要一齊遵守,你唔係唔跟嘛

最搞笑日日叫人「身體健康」又話怕「人口老化」財政負擔!有病睇醫生啦!

引用:
原帖由 回到初心 於 2024-4-1 19:15 發表

人地一屋人老母都要一齊遵守,你唔係唔跟嘛
擾民到極

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2024-4-1 19:16 發表

最搞笑日日叫人「身體健康」又話怕「人口老化」財政負擔!有病睇醫生啦!
根本未有大方向

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2024-4-1 19:03 發表

而家已勢成騎虎。
做又影響民生,而且可能更不環保,如你講,以往用一隻膠袋,而家用 2 隻。
仲有,地拖棍、掃把,真不知如何棄置? 真是要學女官員講,要買把鋸回來斬件?
唔做,又怕以後政府被人話,開了個頭,又唔做,以後沒有公信力。
垃圾徵費一定唔會取消、必定。

但應該會優化一啲項目,免得被人詬病。

引用:
原帖由 後天平平達人 於 2024-4-1 19:25 發表

擾民到極
佢做到呢點,來港遊客徵人頭費,一定人人拍手

引用:
原帖由 回到初心 於 2024-4-1 19:33 發表

佢做到呢點,來港遊客徵人頭費,一定人人拍手
遊客己經冇乜?仲收乜?落來就幾萬,返內地百幾萬!

引用:
原帖由 後天平平達人 於 2024-4-1 19:38 發表

遊客己經冇乜?仲收乜?落來就幾萬,返內地百幾萬!
香港日日都好多人,你係咪目的性外出,呢4日其實好多地方都迫死人

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2024-4-1 19:03 發表

而家已勢成騎虎。
兩害取其輕,垃圾徵費明顯示弊多於利喇

主題標籤 #垃圾收費
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]