• 瀏覽: 11,047
  • 回覆: 116
+5
【餐具禁膠/管制即棄塑膠/走塑】踏入四月,距離4月22日的第一階段管制即棄膠餐具措施,尚餘21天,屆時本港將禁止在堂食及外賣提供膠叉、膠刀、膠

兩餸飯話歡迎自帶飯盒。
係咪自帶飯盒話價錢就完全同之前一樣先?
仲有自帶飯盒個分量同佢原本裝飯用既盒有差異點算?
細左咪蝕比佢。人人帶自盛容器無返咁上下熟手都裝唔到相同分量wo。🙄😒

仲要走塑費用轉嫁市民。😢

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/1001331?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

至公練劍 係香港呢啲時間就係金錢,成本高的地方攪呢啲 農村生活社會就合

垃圾多係因為地方細容不下、樓價高租高生活緊張引起
要做好環保️~根本就要將樓價同租金打下7成,民眾生活輕鬆、需求少咗才能做到環保

移風易俗。

引用:
原帖由 patc0929 於 2024-4-1 15:17 發表

【餐具禁膠/管制即棄塑膠/走塑】踏入四月,距離4月22日的第一階段管制即棄膠餐具措施,尚餘21天,屆時本港將禁止在堂食及外賣提供膠叉、膠刀、膠

兩餸飯話歡迎自帶飯盒。
係咪自帶飯 ...
自攜餐具完全唔係問題,從3年前疫情開始後,我慢慢習慣出外食飯時自攜餐具(筷子同匙羹),所以根本一早就要咁。

自攜餐盒就比較麻煩,因為你返工時會好難多帶一個餐盒(餐具容易好多好多)通常都係返左屋企後,想買外帶時攞個餐盒出去買,如果唔係都比較少人採用。

咁當然,如果有一日,當所有外帶食物都要自攜餐盒餐具,我都會樂意自攜。

轉膠手套用手食,學印度,食完可以去屙屎,屙完又可以抆屎,之後再洗返乾淨下次再抆過
夠能晒環保

引用:
原帖由 最後遺願 於 2024-4-1 17:17 發表

轉膠手套用手食,學印度,食完可以去屙屎,屙完又可以抆屎,之後再洗返乾淨下次再抆過
夠能晒環保
多謝你分享經驗  

歡迎自攜餐盒可減$3 ?

正常人見到地球垃圾堆積如山唔L掂
都應該負出小小幫幫手喇

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2024-4-1 15:27 發表

至公練劍 係香港呢啲時間就係金錢,成本高的地方攪呢啲 農村生活社會就合

垃圾多係因為地方細容不下、樓價高租高生活緊張引起
要做好環保️~根本就要將樓價同租金打下7成,民眾生活輕鬆、需求少咗才能做到環保
全世界邊個地方以本地生活指數計樓價唔貴

引用:
原帖由 ١٥٧٤♡ 於 1/4/2024 17:26 發表

這個最實際。  

仲有排~

引用:
原帖由 flopman 於 2024-4-1 17:47 發表

仲有排~
4月22號實施啦。有個心理準備先。
正苦做野唔留情架。
睇捉馬路就知!

引用:
原帖由 ١٥٧٤♡ 於 2024-4-1 17:26 發表

香港係重商輕民,唔攜加3蚊。

我好多年前已帶套不鏽鋼餐具出街。

自備盒同餐具到時要浪費幾多水去洗, 環保L根本只係精神上勝利

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]