• 瀏覽: 27,015
  • 回覆: 379
  • 追帖: 1
+17
19 記者又放大某些事去當係事實嘅全部  

內地旅客的消費力不如預期,為餐飲業近年關注的問題,金記控股主席徐汶緯早前便在電台提到「兩三個人一人一個菠蘿包,一杯飲品就算數,打張卡影過相,咁就當消費過」。為證實內地客的消費水平,記者3月一個星期六,到灣仔會展附近的金記冰室分店觀察兩小時,發現確有一對年輕旅客只單點一個9元的菠蘿包,以及一杯20元的凍鴛鴦,埋單合計29元;亦有會展商務客手持星巴克的咖啡進店,再另點一個菠蘿包。

有廣州學生認為香港物價樣樣俱貴,餐廳的價格便高於當地約1.5倍,但菜式欠缺特色,在內地同樣能夠品嚐;有深圳商務客在店內消費約70元,「有一點點貴,就是平時奢侈一下就差不多。」金記冰室分店經理表示,內地客的人均消費於疫情後下降約一至兩成,以往一枱三至四名旅客,或會點四人套餐另外再加餸,如今每人只簡單點一份粥粉麵飯。

兩旅客逗留逾半小時 僅點$9菠蘿包及$20凍鴛鴦
部份挺過疫情的餐廳期盼可重拾高峰,惟事與願違,業界漸漸發現內地客的旅遊模式已發生變化,不再像過往「豪飲豪食」,加上港人消費力轉移至深圳,在雙重夾擊下生意不如預期。

記者當日下午2時半,到灣仔會展附近的金記冰室觀察,目測入座率持續有八成以上,兩小時內估計有逾10枱顧客來自內地。其中便有一對年輕旅客確實如徐汶緯所言,他們在店內逗留逾半小時,期間只單點一個9元的菠蘿包及一杯20元的凍鴛鴦,埋單合計29元,即人均只花14.5元。惟二人均不願接受訪問。

原文網址: 直擊內地客不再豪飲豪食 情侶叫一個菠蘿包一杯凍鴛鴦埋單$29 | 香港01 https://www.hk01.com/article/996461?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/996461/直擊內地客不再豪飲豪食-情侶叫一個菠蘿包一杯凍鴛鴦埋單-29

一杯十九飲品成20蚊,仲嫌劏得唔夠啊
不過唔收貴啲又好難回返人工支出,畢竟求其請個水吧師傅都二萬幾蚊

可能人地之前已經豪食咗呢,黃媒就傻少陣啦。

環頭環尾菠蘿包最平都要$6一個,美心,聖安娜貴$2,賣$9的確貴少少。

一個包一杯野要29。人地唔想消費。叫人地冇錢?

咁唔好怪大家上深圳啦。

引用:
原帖由 chenflie 於 1/4/2024 08:55 發表

一個包一杯野要29。人地唔想消費。叫人地冇錢?

咁唔好怪大家上深圳啦。
一杯咖啡/奶茶收$20,貴在淡奶,黑白淡奶批發價$10罐,茶葉/咖啡粉不貴,其實很好賺

引用:
原帖由 chaolininin 於 2024-4-1 08:59 發表

一杯咖啡/奶茶收$20,貴在淡奶,黑白淡奶批發價$10罐,茶葉/咖啡粉不貴,其實很好賺
其實冇咩賺。你攤返落店租度……
哎,地產佬,同進出口商。賺晒

你試下店租同深圳差唔多? 多好多人買啦杯野

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2024-4-1 08:51 發表

豪食咗就唔好再入茶餐廳搞搞震無幫襯啦!

你金記冰室集團裝修咁靚,肯定唔便宜啦,唔係點返本

人哋要慳$買飛睇展覽

凍央20蚊 。。。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2024-4-1 08:51 發表

ed大6窮西客,吾好做佢生意
餐廳一於要客埋單show 身份証,吾show 或show 吾到就收雙倍,起馬今次埋單收$58

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2024-4-1 08:47 發表

...
好老實 淨依兩樣

到今時今日香港超貴物價 係咁上下
但物非所值

香港人出去都會搵平嘢食 好似好抵
如日本拉麵 香港價錢最少日本食到三碗
唔係出面平 係香港貴

引用:
原帖由 keung135 於 2024-4-1 09:07 發表

好老實 淨依兩樣

到今時今日香港超貴物價 係咁上下
但物非所值

香港人出去都會搵平嘢食 好似好抵
如日本拉麵 香港價錢最少日本食到三碗
唔係出面平 係香港貴
人工支出實在太大,全港打工仔薪酬唔減返2/3至3/4都解唔開呢個困局

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2024-4-1 08:47 發表

...
一個半個就當全部?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]