• 瀏覽: 6,056
  • 回覆: 21
  • 追帖: 1
「華盛頓條約」第5條規定,北約任何成員國如遭到攻擊,將觸發集體自衛權,不過美國領土夏威夷因地理位置,可能不適用北約集體防衛機制,專家警告,如此一來將少了一項威懾要素,恐不利於協防台灣.........

全文︰北約集體防衛不包括夏威夷 專家:不利防禦台灣 - 國際 - 中時新聞網 (chinatimes.com)

似乎台灣仍然寄望「台灣有事,即是美國有事」。

顯然歐尾的利益勾當,還未達至"全面性"
只要滿足利益條件,別說聯防夏威夷,月球也跟著打上去!

>>近日又一單利益勾當 軍事動員罪行>>
"28日,愛沙尼亞匪類發報"染指紅海劫掠暴行",並役使土匪一名乘隙插足其中。(但就派1隻兵咁撚大把

引用:
原帖由 ichthys2 於 2024-3-31 13:48 發表

「華盛頓條約」第5條規定,北約任何成員國如遭到攻擊,將觸發集體自衛權,不過美國領土夏威夷因地理位置,可能不適用北約集體防衛機制,專家警告,如此一來將少了一項威懾要素,恐不利於協防台灣.........

全文︰北約集體防衛不包括夏威夷 專家:不利防禦台灣 - 國際 - 中時新聞網 (chinatimes.com)

邊個咁白痴敢打夏威夷講呢D正軍盲快拉黑啦,北約梗係唔會幫台灣啦,返去了解吓咩叫北約啦先出來出7post啦

引用:
原帖由 kim_13236 於 2024-4-1 12:40 發表

邊個咁白痴敢打夏威夷講呢D正軍盲快拉黑啦,北約梗係唔會幫台灣啦,返去了解吓咩叫北約啦先出來出7post啦
北約班扑街自己都扮唔記得咩叫北約啦,唔係點會諗到同日寇勾結?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2024-3-31 13:48 發表

連美國既契爺以色列,而家美國都開始割蓆了,台灣算咩?

引用:

🤔上年燒了夏威夷後…今年開始注軍了?

引用:
原帖由 briancccc 於 2024-4-1 14:04 發表

連美國既契爺以色列,而家美國都開始割蓆了,台灣算咩?
源源不絕咁送過百億武器支持猶大人屠殺巴人 
割蓆?同巴人割蓆吧!

日本一早想吞台灣,北約擴張亦都係邏輯性合理,但係⋯⋯⋯

引用:

Simple! Protect the island Hawaii also; and then Taiwan…

引用:

所謂「專家」?! 

唉~~~

引用:
原帖由 白鴿眼黨2 於 2024-4-1 13:55 發表

北約班扑街自己都扮唔記得咩叫北約啦,唔係點會諗到同日寇勾結?
點勾結北約只防衛歐洲

打呆灣,跟住呆灣打夏威夷?包唔包夏威夷都睇唔明北約點解要出手

引用:

就算包括夏威夷,北約都未必敢郁手,同阿爺打,佢哋未死過,講唔定再來一次成吉思汗征西,中俄會鯨吞歐洲

呆蛙新聞真係特別白痴

美國對大陸出手,想亞太地區幾個軍事基地夷為平地,還是美國本土直接吃東風快遞?台海有事,美國只會狠狠地打咀炮。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]