• 瀏覽: 7,121
  • 回覆: 37
美國海軍希望,2026年底前能有一款高功率微波導能武器原型,以進行艦上測試。他們認為,這類武器是關鍵的額外防禦選項,好讓軍艦能保留如反艦彈道飛彈等較高端的面對空飛彈,來因應更大的威脅........

全文︰美海軍加緊造微波武器 矛頭針對兩大目標 - 軍事 - 中時新聞網 (chinatimes.com)

中國微波武器已付之於應用,美國現在方才「加緊做」,我想美國未免太遲。

激光同微波都行直線,美軍連激光武器都搞唔成,微波武器反而可以?

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2024-3-30 23:33 發表

激光同微波都行直線,美軍連激光武器都搞唔成,微波武器反而可以?
微波唔係。能量波來。會擴散。

大陸都整緊

引用:
原帖由 ichthys2 於 2024-3-30 17:17 發表

美國海軍希望,2026年底前能有一款高功率微波導能武器原型,以進行艦上測試。他們認為,這類武器是關鍵的額外防禦選項,好讓軍艦能保留如反艦彈道飛彈等較高端的面對空飛彈,來因應更大的威脅........

全文︰美海軍加緊造微波武器 矛頭針對兩大目標 - 軍事 - 中時新聞網 (chinatimes.com)

中國微波武器已付之於應用,美國現在方才「加緊做」,我想美國未免太遲。
中國仲叻過佢

引用:
原帖由 chenflie 於 2024-3-30 23:46 發表

微波唔係。能量波來。會擴散。

大陸都整緊
但係會俾美國快啲?

對付艦隊以前靠東風,現在出幾千架無人轟炸機,根本冇得抵擋。很懷疑航母戰鬥群是上一代的科技,嚇鬼就得。

終於醒,但有冇$

聽講美國一早已經有微波武器,仲可以一次蒸發哂全個城市嘅水,韋氏企業仲啱啱唔見左部添😂

微波爐要用幾多電就計到可以發射到遠距殺人大功率武器要耗幾多電,車載發電機做唔到,所以戰埸上微波武器唔實際,還是激光及電磁炮有發展前景。

微波爐????

微波爐點夠「美的」做

提示: 違規內容已被屏蔽
美狗又在吹水唔抹咀!

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2024-4-2 02:57 發表

微波爐要用幾多電就計到可以發射到遠距殺人大功率武器要耗幾多電,車載發電機做唔到,所以戰埸上微波武器唔實際,還是激光及電磁炮有發展前景。
核能可以嗎?

引用:
原帖由 Votenoteking 於 2024-4-2 08:00 發表

核能可以嗎?
核能發電小型化就可以

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]