• 瀏覽: 53,788
  • 回覆: 534
  • 追帖: 1
+2
外電報道,五年前具有中國專業知識的金融專業人士備受追捧, 但隨著交易枯竭,工作保障正在消失。而這在此類交易經紀中心香港最為明顯, 華爾街公

不是每個人都能轉行賣保險。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/財經快訊/1003824/香港銀行家據報成迷失一代-1份空缺數百人爭-有專才返內地轉行

卡  超  話  生  意  好  喎

呢啲算唔算外國勢力抹黑香港?
轉載佢好似有觸犯香港國家安全相關條例之嫌喎!

快手拉彭博啦

引用:
原帖由 ruspc2 於 2024-3-25 14:25 發表

外電報道,五年前具有中國專業知識的金融專業人士備受追捧, 但隨著交易枯竭,工作保障正在消失。而這在此類交易經紀中心香港最為明顯, 華爾街公

新聞來源連 ...
投資太屎,剩識買美債投資比人炒晒

咁啲banker流失晒去邊? 唔做保險咪搞創業囉

搵能夠啦 banker 

香港Banker笑寫新聞條友正一傻閪, 全世最好搵的職業你可以唱到一文不值

以Eric Li為例,他在曾工作的家族辦公室搬離香港後失業,面臨著艱難的就業市場。 十七個月過去了,他仍在尋找工作,但帳單堆積如山,包括每月近60,000元(7,700 美元)的租金和每年100萬港元的孩子教育費。 但最糟糕的是恐懼,並逐漸接受這甚至還不是最低點。

原文網址: 香港銀行家據報成迷失一代 1份空缺數百人爭 有專才返內地轉行 | 香港01 https://www.hk01.com/article/100 ... utm_medium=referral

何須為這些人擔心

以前是泡沬經濟

引用:
原帖由 o2mini 於 2024-3-25 15:29 發表

香港Banker笑寫新聞條友正一傻閪, 全世最好搵的職業你可以唱到一文不值
2021年前都仲係

引用:
原帖由 ١٥٧٤♡ 於 2024-3-25 15:07 發表

咁啲banker流失晒去邊? 唔做保險咪搞創業囉
返大陸

引用:
原帖由 ruspc2 於 2024-3-25 14:25 發表

新聞來源連 ...
要唱好香港故事啊

回去等通知之嘛⋯果班吹水精作得就作、一有機會抹就黑佢 

引用:
原帖由 Christ20230606 於 2024-3-25 15:32 發表

以Eric Li為例,他在曾工作的家族辦公室搬離香港後失業,面臨著艱難的就業市場。 十七個月過去了,他仍在尋找工作,但帳單堆積如山,包括每月近60,000元(7,700 美元)的租金和每年100萬港元的孩子教育費。 但最糟糕的是恐懼,並逐漸接受這甚至還不是最低點。

原文網址: 香港銀行家據報成迷失一代 1份空缺數百人爭 有專才返內地轉行 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1003824?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
勁喎,失業17個月都仲支持到每月6萬既租金同每年100萬既教育費,即係戶口大把錢唔志在啦。17個月x6萬都成100萬啦,夠俾間普通私樓既首期喇,感覺呢個例子好極端,係咪個作者作架

又老吹,小黃人示威失敗要日日文宣?

鍵盤翻頁
左右