• 瀏覽: 16,836
  • 回覆: 153
+5
《東網》過去一直為民發聲,以「黑碼」為例,在建議內地當局盡快取消黑碼後,深圳當局隨即公布簡化程序,其後更全面取消黑碼。另...

一証通行實在好方便,早應該實施

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240224/mobile/bkn-20240224161951856-0224_00822_001.html

早就手應該咁做啦,經常話要融合,但只係得個講字

點樣證件「三合一」法?有啲香港人入唔到大陸架;國安凌駕人民方便~

引用:
原帖由 .Phokoan. 於 2024-2-24 18:16 發表

《東網》過去一直為民發聲,以「黑碼」為例,在建議內地當局盡快取消黑碼後,深圳當局隨即公布簡化程序,其後更全面取消黑碼。另...

一証通行實在好方便,早應該實施

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240224/mobile/bkn-20240224161951856-0224_00822_001.html
我諗三證合一有個問題:大陸居民身份證有國內地址,但回鄉證持有人未必有,起碼要理順呢個問題先!我反而建議可用香港身份證返國內!

回鄉証唔係與生俱來!

東毒又認屎認屁。

東毒一早叫開放毒源,有利生意興隆

卜街了!香港太多人

其實經已一國好耐啦!唔明回什麼鄉?

當一國兩制無到?
當變咗一國一制嗰陣,你班尊貴嘅立法會議員又肯唔肯換證呢?

我覺得將回鄉証號碼改為和內地身份證號碼/居住証一樣,都係18個位先,等有需要做內地實名的香港人方便D,同埋推出電子版回鄉証,或者做一個類似非解式E道的形式的app,等香港和中國2邊過關可以拎電話出黎就可以,不用拎香港身份証和回鄉證過關。
PS.我已開通左非解式E道。

引用:
原帖由 好逸惡勞 於 2024-2-24 19:54 發表

早就手應該咁做啦,經常話要融合,但只係得個講字
合條撚啊  取消關口過關咪唔洗回鄉證囉

引用:
原帖由 冼拿 於 2024-2-24 21:28 發表

我覺得將回鄉証號碼改為和內地身份證號碼/居住証一樣,都係18個位先,等有需要做內地實名的香港人方便D,同埋推出電子版回鄉証,或者做一個類似非解式E道的形式的app,等香港和中國2邊過關可以拎電話出黎就可以,不用拎香港身份証和回鄉證過關。
PS.我已開通左非解式E道。
其實香港關直接用回鄉證就得,反正將來都搞合作查驗一次放行,兩邊用晒回鄉證就得

引用:
原帖由 毛鬆鬆大人 於 2024-2-24 21:35 發表

合條撚啊  取消關口過關咪唔洗回鄉證囉
中央要港獨50年不變,有乜計

引用:
原帖由 韭菜切割師 於 2024-2-24 21:20 發表

其實經已一國好耐啦!唔明回什麼鄉?
但實際操作就唔係一國

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2024-2-24 20:10 發表

點樣證件「三合一」法?有啲香港人入唔到大陸架;國安凌駕人民方便~
正常中國香港人可以,那些不是中國香港人當然不能

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]