• 瀏覽: 6,192
  • 回覆: 58
+3
財政司司長陳茂波今早(11日)在商台節目表示,現時資產市場的狀況未如理想,只是周期性而非結構性,「唔好過分自己嚇自己」,保持警惕就可以,相信來年隨着息口回落,經濟狀況包括資產市場會回穩。

被問到近期負資產個案上升,陳茂波表示政府一直都密切留意物業市場,以及其對經濟的影響,不少市民一生主要積蓄都是用在住房上,而一些想置業但未買樓的市民,可能又有一些不同想法。以目前房地產市場情況,一些買家可能因為之前買樓時承造成數高的按揭,一旦樓市「回一回」易成負資產,可是現時不按期還款比例只有0.08%,屬很低水平,而負資產個案中脫供比率更低,這可能與金管局在按揭方面的壓力測試保護閘有關,平衡了買家的還款能力。

至於填海計劃是否如期進行,陳茂波重申目前各項研究都在進行,政府要汲取經驗,累積足夠土地儲備,不同項目如北部都會區、交椅洲人工島,都要審時度勢逐步推進。

支持中央..."房住不炒"政策!!
支持全香港市民...."共同富裕"!!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1980690/即時-港聞-財政預算案︱陳茂波-資產市場不振只屬周期性-不用過分-自己嚇自己

嚟緊嘅好日子,要自己顧自己喇 

個周期就係你條西波做咁酎財爺,咪西咁耐囉

推D政策搞林樓市, 但又想明日大嶼賣地賣好價

只要夠長命,忍耐到底,物極必反,總有出頭天!
不過唔知夠唔夠長命見返恒指30000點

地產不振,股市必沉。

香港是全世界最多富人和超級富人的城市之一,

但港苦卻有金都唔識掘,

只懂螞蟻身上刮肉...... 

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2024-2-12 10:57 發表

財政司司長陳茂波今早(11日)在商台節目表示,現時資產市場的狀況未如理想,只是周期性而非結構性,「唔好過分自己嚇自己」,保持警惕就可以,相信來年隨着息口回落,經濟狀況包括資產市場會回穩。

被問到近期負資產個案上升,陳茂波表示政府一直都密切留意物業市場,以及其對經濟的影響,不少市民一生主要積蓄都是用在住房上,而一些想置業但未買樓的市民,可能又有一些不同想法。以目前房地產市場情況,一些買家可能因 ...
哈哈!大智慧!🤣

引用:
原帖由 君子小人 於 2024-2-12 12:30 發表

只要夠長命,忍耐到底,物極必反,總有出頭天!
不過唔知夠唔夠長命見返恒指30000點
大屍話4萬!

當然唔係周期性啦!

不過唔知呢個周期要維持多久呢?

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2024-2-12 10:57 發表

被問到近期負資產個案上升,陳茂波表示政府一直都密切留意物業市場,以及其對經濟的影響,不少市民一生主要積蓄都是用在住房上,而一些想置業但未買樓的市民,可能又有一些不同想法。以目前房地產市場情況,一些買家可能因 ...
無料既人,只懂用data 一部分去解讀;有前膽性的官員已經去預計到一兩年這趨勢對各經濟環境的影響,現在已經救了,所以佢真係需要離開;讓出位置給真正有料的人

原來咁都唔係結構性問題

而家車公都知係個結構出左問題啦

波叔你岩 只可以唱好香港先唔犯法

咁初生率不足係屬於乜性呢?係女人週期短呀,定男人結構性不夠長呢

引用:

完全正確。
現在資產市場正正是周期性的調整開始,只要再捱幾年便會調整完。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]