• 瀏覽: 32,577
  • 回覆: 455
  • 追帖: 3
+14
美斯(Lionel Messi,內地譯為梅西)訪港缺陣的風波在內地和香港持續,由湖南省委宣傳部主管的官媒《紅網》昨日(10日)發表評論文章質疑,「藉口

求黃美輸賣的是名氣不是賣笑,西口西面係個人自由,小粉黃係咪誤會左

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/990129/美斯之亂-官媒質問-繞過特首握手又當何解-要給中國球迷交代

反而依個就易解: 我們這位優秀的李特首,雖然在我們中國香港人心中是何等優秀,但是在西方社會眼中卻是被美國制裁,連麥當勞賣漢寶包比佢都唔得,人人都避之則吉的人,點同你握手影相?

另外一個原因,可能是怕比人話:don't touch him, you are not the same age!

官媒  perfect KO american shit.

引用:
原帖由 T2. 於 2024-2-11 18:36 發表

美斯(Lionel Messi,內地譯為梅西)訪港缺陣的風波在內地和香港持續,由湖南省委宣傳部主管的官媒《紅網》昨日(10日)發表評論文章質疑,「藉口

求黃美輸賣的是名氣不是賣笑, ...
華府方面作過"官式行動",吾可以怪人家有此舉措 (繞道規避),如果不是,球王美譽因黃金握手毀於一旦。  

附件

制裁名單.jpg(156.89 KB)

根本睇返佢舊年響中國既表現, 同佢今次響香港既表現, 係人都睇得出有 "不可告人" 既問題.

人哋係美國來ge!  你哋就好找唔找,找個被美國制裁ge人同佢握手! 人家當然當你鬼見愁! 你仲要問點解? 點解?

引用:
原帖由 tsang000111 於 2024-2-11 18:54 發表

反而依個就易解: 我們這位優秀的李特首,雖然在我們中國香港人心中是何等優秀,但是在西方社會眼中卻是被美國制裁,連麥當勞賣漢寶包比佢都唔得,人人都避之則吉的人,點同你握手影相?
嘻嘻,

梅建國效忠大日本帝國,
洋人都知,香蕉人卻唔知,,

引用:
原帖由 tsang000111 於 2024-2-11 19:07 發表

人哋係美國來ge!  你哋就好找唔找,找個被美國制裁ge人同佢握手! 人家當然當你鬼見愁! 你仲要問點解? 點解?
即係你認同係涉政治成份?
咁政治問題就政治解決,
有咩問題呢?

當你都清晰講得出,
咁就唔係中方亂扣帽子,對嗎?

好似拜登咁迷路

引用:
原帖由 tsang000111 於 2024-2-11 18:54 發表

一張圖解答哂

唔係離題,但...
以下呢兩段片係我睇youtube咁多套評論片最獨到同客觀既3個影片,大家一定要入去睇睇! 
真係講得超到位
https://youtu.be/V0vPxyzpXcE?si=bZWX5Fydn_-1qC5v
https://youtu.be/lOjiMgGxLRc?si=_MlrGHEfJXEzkos-

https://youtu.be/CX26-Xt1ON0?si=-7tTGzZ5qgDLkP8n

個人自由, 我也不會跟李家超握手.

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2024-2-11 19:09 發表

即係你認同係涉政治成份?
咁政治問題就政治解決,
有咩問題呢?
咁就等政治問題解決左就同番佢握手🤝

引用:
原帖由 cykwok 於 2024-2-11 19:12 發表

個人自由, 我也不會跟李家超握手.
可能來港有團體顧問諮詢知道有香港既現況同班人咩背景。覺得握完個政治形象會衰過唔呃握,或被利用作外交開關係就變相破壞左破壞同沙特個份約。因為美斯認為幫手唱好香港沙特份約細條可能係「唔可能以輕易同其他政權既其他權貴握手、尤其政治敏感既地方」,香港唱好左,可能得失長期合約既沙特。(純粹個人推測)

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2024-2-11 19:00 發表

華府方面作過"官式行動",吾可以怪人家有此舉措 (繞道規避),如果不是,球王美譽因黃金握手毀於一旦。  
咁即係政治原因唔關受傷事啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]