• 瀏覽: 7,712
  • 回覆: 81
+9
問下各位c hing, 海軍軍艦個個近迫武器系統 , 如果以攻擊準確度、攻擊能力 , 雷達可靠度方陣定守門員強d ?  

引用:
原帖由 火雲雷神 於 2024-2-10 01:04 發表

問下各位c hing, 海軍軍艦個個近迫武器系統 , 如果以攻擊準確度、攻擊能力 , 雷達可靠度方陣定守門員強d ?  
方陣快炮,非常敏捷可靠嘅便宜嘅防禦系統,當然成敗又係半導體

我吾知你講既係那一個國家。但係我中國海軍有三種,730、 1130、及 2230。1130利用主動相控陣列雷達加上每分鐘超過一萬發射速已經係世上最強系統。

引用:
原帖由 火雲雷神 於 2024-2-10 01:04 發表

其實只係保險性質,衰啲講係盡最後人事

到要用到密集陣時
即係 遠方 及 中距 兩層守護都已失效,來襲導彈已經算突防成功

同一技術下,密集陣嘅 雷達都只會係半斤八兩
唯一優勢係 距離近,來襲導彈都係走最後直線,比較好預測及鎖定

引用:
原帖由 kim_13236 於 2024-2-10 11:51 發表

方陣快炮,非常敏捷可靠嘅便宜嘅防禦系統,當然成敗又係半導體
你放屁啦
美式CIWS仲用緊鑊仔天線雷達雷,落後!
20mm打得又唔夠遠!

引用:
原帖由 pooh24680 於 2024-2-10 21:40 發表

其實只係保險性質,衰啲講係盡最後人事

到要用到密集陣時
即係 遠方 及 中距 兩層守護都已失效,來襲導彈已經算突防成功

同一技術下,密集陣嘅 雷達都只會係半斤八兩
唯一優勢係 距離近,來襲導彈都係走最後直線,比較好預測及鎖定
有人試過戰爭仿真模擬遊戲DSC
淨係用海紅旗+近防炮
都可以連續攔截20支亞音速巡航導彈,絕對唔能夠睇小。
呢個亦係高超音速乘波體武器嘅優勢,什麼戰鬥機巡邏,中距彈,近防武器全部可以無視!!!

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2024-2-11 01:36 發表

淨係用海紅旗+近防炮
呢個亦係高超音速乘波體武器嘅優勢,什麼戰鬥機巡邏,中距彈,近防武器全部可以無視!!!
模擬遊戲,睇下算

重心係,紅旗得即係雷達得,雷達得自然密集陣得

睇就睇紅旗 同 密集陣比例
18:2 即係 第一重90%成功,絕對ok
16:4 即係得返80%,免強合格
14:6 得返70%, 後面3支攔晒 只係得返3x%,已經係高危

引用:
原帖由 pooh24680 於 2024-2-11 11:14 發表

模擬遊戲,睇下算

重心係,紅旗得即係雷達得,雷達得自然密集陣得

睇就睇紅旗 同 密集陣比例
18:2 即係 第一重90%成功,絕對ok
16:4 即係得返80%,免強合格
14:6 得返70%, 後面3支攔晒 只係得返3x%,已經係高危
講漏咗少少嘢我講嘅海紅旗係講HHQ10,VLS完全冇防空導彈。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2024-2-11 11:19 發表

講漏咗少少嘢我講嘅海紅旗係講HHQ10,VLS完全冇防空導彈。
Concept 係一樣,外圍/中距攔截係最重要
用到密集陣已經係 頭兩重都攔截失敗,做最後人事,任何守方 都係 悲觀位置

導彈任可以末端 超音速 機動

頂, GIF 變左jpg 

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2024-2-11 01:32 發表

你放屁啦
美式CIWS仲用緊鑊仔天線雷達雷,落後!
20mm打得又唔夠遠!
打過咪知誰放屁,冇知方陣快炮一早連網神盾系統啦仲鑊仔咁落後咩

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2024-2-11 11:19 發表

咪又係抄s300,s300證明冇料到嘅防空系統

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2024-2-11 01:36 發表

淨係用海紅旗+近防炮
打得中咪係,冇實戰經驗,方陣快炮多次實戰証明有效可靠又其b1b形又更新半導體

引用:
原帖由 kim_13236 於 2024-2-11 18:21 發表

打過咪知誰放屁,冇知方陣快炮一早連網神盾系統啦仲鑊仔咁落後咩
問題你支炮冇AESA,瞄準就會慢,多目標能力又會變低。
硬傷!

引用:
原帖由 kim_13236 於 2024-2-11 18:36 發表

打得中咪係,冇實戰經驗,方陣快炮多次實戰証明有效可靠又其b1b形又更新半導體
鑊仔天線冇得玩單脈衝測角,抗干擾能力差,精度又唔好。
話知你乜撚嘢半導體。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]