• 瀏覽: 11,324
  • 回覆: 73
  • 追帖: 1
經民聯就安老問題進行專題研究,發現本港長者問題極為突出:每五名港人之中有一名長者;四成長者為獨居或僅與老伴同住,缺乏足夠的照顧和關懷;平均每十名長者有四人貧窮;資助安老宿位輪候時間長達數十個月;長者騙案屢見不鮮,不少長者的「棺材本」遭騙走等.......

政府已做扶貧事工多年,但民間則似乎「愈扶愈貧」。

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202312/08/AP65720f87e4b0fdf828a9507d.html

最唔like經民聯

咁呀,學英國囉,英國皇室會充公過身人士的資產,並會分返少少出黎扶貧架!

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-12-8 09:46 發表

經民聯就安老問題進行專題研究,發現本港長者問題極為突出:每五名港人之中有一名長者;四成長者為獨居或僅與老伴同住,缺乏足夠的照顧和關懷;平均每十名長者有四人貧窮;資助安老宿位輪候時間長達數十個月;長者騙案屢見不鮮,不少長者的「棺材本」遭騙走等.......

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202312/08/AP65720f87e4b0fdf828a9507d.html
長者可能擁有財富但捨不得用而已..所以好多騙案長者被騙損失可以達7-8位數字..
而很少長者將自住單位做逆按揭來提取現金應付日常駛費...

養老不是扶貧問題, 
而是人口結構問題, 
以前四個子女照顧兩老, 
現在 1 個子女又想照顧得了兩老? 
不要忘記, 現在那兩老比上一代的更懂得享受生活, 
這種落差本來就很大. 

在宏觀經濟學裡, 
儲錢根本不能解決貧窮問題, 
生育低了, 退休年齡就必需延後才能解決問題, 
建議增加 60歲以上 Part Time 的工種, 
把這種半工作式的退休模式推廣開去, 
才能長遠應付人口結構變化所帶來的社會問題. 

引用:
原帖由 siuhung 於 2023-12-8 09:56 發表

咁呀,學英國囉,英國皇室會充公過身人士的資產,並會分返少少出黎扶貧架!
好似話會拎返1/10出嚟積得福  禾味

十個長者四個窮<===數據點黎???

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-12-8 09:46 發表

新聞來源連結:
點解呢D新聞, 從來都唔會問下個長者, 後生時點過, 以至臨老捱窮?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2023-12-8 10:26 發表

點解呢D新聞, 從來都唔會問下個長者, 後生時點過, 以至臨老捱窮?
中晒我想講嘅

引用:

新聞來源連結:
窮咩? 從咩途徑知道人地窮?
無睇過人地戶口,無去過人地屋企千祈唔好話人窮,人地只係低調,唔話自己身家千萬而已。

引用:
原帖由 鳳凰美韵 於 2023-12-8 10:44 發表

窮咩? 從咩途徑知道人地窮?
無睇過人地戶口,無去過人地屋企千祈唔好話人窮,人地只係低調,唔話自己身家千萬而已。
有千萬只係個別人士,普遍都係窮鬼

引用:
原帖由 ibm1 於 2023-12-8 10:18 發表

養老不是扶貧問題, 
而是人口結構問題, 
以前四個子女照顧兩老, 
現在 1 個子女又想照顧得了兩老? 
不要忘記, 現在那兩老比上一代的更懂得享受生活, 
這種落差本來就很大. 

在宏觀經濟學裡, 
儲錢根本不能解決貧窮問題, 
生育低了, 退休年齡就必需延後才能解決問題, 
建議增加 60歲以上 Part Time 的工種, 
把這種半工作式的退休模式推廣開去,  ...
好多係長者將自己的錢分咗比仔女留返小量比自己然後去拎高齡生果金,兩個老人已經拎成8千蚊睇醫生又唔使錢…好多人已經係咁做

引用:
原帖由 touya08 於 2023-12-8 10:18 發表

好似話會拎返1/10出嚟積得福  禾味
算係公價啦,幾乎所有遲善機構嘅行政費都差唔多90%。

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2023-12-8 10:54 發表

有千萬只係個別人士,普遍都係窮鬼
yes, agree

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]