• 瀏覽: 5,323
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
+2
【明報專訊】改制後首次區議會選舉將於下周日舉行,全港44個選區中,逾三分之一有多於兩個主要建制政黨角逐(見圖)。今屆區選多黨在部分選區對壘,同時會在其他選區合作;建制最大黨民建聯沒與其他政黨合作,但亦有部分黨員以其他組織成員名義為對手站台。全國港澳研究會顧問劉兆佳表示,新制度下中央期望各黨良性互動,既有競爭亦可按需要策略性合作,顯示建制派團結精神。

感覺上民建聯資源厚,
所以不屑同其他黨合作。
但其他黨太零散,
但有啲新人都可以揀下。

新聞來源連結:
https://life.mingpao.com/general/article?issue=20231204&nodeid=1701629144194

工聯會新人吸引力差 

區選係靠班街坊,唔係靠政見!
邊個有知名度,邊個有地區工作的實積,邊個多街坊認識,才是區選成敗的關鍵,區議員又冇政治權力,應該以地區工作為先,仲好似以前咁,食「理念」呀,尼姑莊 咪食理念囉,結果當選之後,區議會又唔開,區議員工作又唔做,津貼就照攞!

各種政治光普間既競爭真係非常激烈喎

工聯會本身都係一個大黨。
在社區工作方面, 也累積了相當的經驗。

投區義員, 最緊要係佢地有乜實質地區公作做過, 唔係睇佢地既政黨, 唔係KOL支持, 
大家投既票係關係到自己日常生活, 要小心考慮, 記得要揀幫到自己地區既人.

NO INTEREST

引用:
原帖由 unreal 於 2023-12-7 09:10 發表

【明報專訊】改制後首次區議會選舉將於下周日舉行,全港44個選區中,逾三分之一有多於兩個主要建制政黨角逐(見圖)。今屆區選多黨在部分選區對壘,同時會在其他選區合作;建制最大黨民建聯沒與其他政黨合作,但亦有部分黨員以其他組織成員名義為對手站台。全國港澳研究會顧問劉兆佳表示,新制度下中央期望各黨良性互動,既有競爭亦可按需要策略性合作,顯示建制派團結精神。
「新民黨」跟邊個聯盟?

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2023-12-7 09:48 發表

投區義員, 最緊要係佢地有乜實質地區公作做過, 唔係睇佢地既政黨, 唔係KOL支持, 
大家投既票係關係到自己日常生活, 要小心考慮, 記得要揀幫到自己地區既人.
請問四年唔見人,爭連任先播錄音、打親民牌;呢啲候選人,投唔投得過?

狗咬狗骨,符合中國人特色

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-12-7 09:30 發表

各種政治光普間既競爭真係非常激烈喎
同樣舔共,唔使將派系分得咁仔細

引用:
原帖由 dylan_l 於 2023-12-7 19:21 發表

獨立加其他佔接近一半候選人,真係好完整既光譜,又一場激烈既龍爭虎鬥

引用:
原帖由 007star 於 2023-12-7 09:12 發表

工聯會新人吸引力差 
陳穎欣好似唔錯呀?但參加區選嗰啲就唔太夠知名度。

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2023-12-7 17:53 發表

「新民黨」跟邊個聯盟?
新民黨銅臭味仲重過民建聯.......

引用:
原帖由 dylan_l 於 2023-12-7 19:21 發表

你咁講,同樣係中國香港人,所以都唔駛分唔駛投?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]