• 瀏覽: 40,904
  • 回覆: 230
  • 追帖: 1
【本報訊】港府前日表示,本港仍有約36萬人迄今仍未換領新智能身份證。當局將會在適當時間,有秩序地宣布舊身份證無效。

當局稱會有序處理
當局表示,持無效身份證者,必須在30天內領取另一張,否則會在人事登記中有違規情況。至於何時、怎樣分階段宣布證件無效,當局需小心處理,不想製造混亂。
當局又指,港府推行的各類人才計劃及其受養人,預計合共增加約12萬至20萬人需要申請身份證,估計要處理的總數較往年多一倍。目前5間身份證換領中心延長服務時間到晚上10時,當局預計此服務時間明年仍會繼續。
入境處上月起在觀塘增設臨時人事登記處,為持有舊款身份證人士、年滿11或18歲有需要換證人士、及已核實永久性居民身份的人士,辦理換證手續。該登記處預計期長達96個工作天,可處理10萬個換證手續名額。該登記處投入服務後,入境處換證處理量大幅提升,預計每星期申請處理量由1.8萬宗升至2.5萬宗。

更換智能身份證個計劃實行咗好耐有咁多人換!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20231207-1207_00176_244/36萬人未換新身份證--將官宣舊證無效

引用:
原帖由 boy888 於 2023-12-7 08:46 發表

【本報訊】港府前日表示,本港仍有約36萬人迄今仍未換領新智能身份證。當局將會在適當時間,有秩序地宣布舊身份證無效

更換智能身份證個計劃實行咗好耐有咁多人換!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20231207-1207_00176_244/36萬人未換新身份證--將官宣舊證無效
可能有十零萬係諗住唔返黎既BNOer

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-12-7 08:49 發表

絕世靚抽!

咁都俾你解釋到

不過扣左,都十幾萬,都係太多

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2023-12-7 08:50 發表

如果對生活無影響,無必要去排隊換証。如果不換証過不了海關出境,應該多些人換。
而家係法例規定

到港後逾30日,唔換即冇效

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-12-7 08:49 發表

好似周後庭同大J咁講, 話一世都唔再返香港, 咁仲換嚟做乜

身有屎嘅黃人唔敢去換

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-12-7 09:09 發表

身有屎嘅黃人唔敢去換
絕世靚抽!

借故走佬!

未換身份證的可能是黑暴,他們曾說來生不做中國香港人。

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2023-12-7 09:03 發表

絕世靚抽!

咁都俾你解釋到

不過扣左,都十幾萬,都係太多
十幾萬係 BNOers,其餘十幾萬可能係 流亡其他地方,而並非移英的「新香港國人」掛! 
不竟,之前的 200幻,冇可能縮水縮剩返得十幾幻嘅!

去了美英不敢回家

有好多係移咗民好多年嗰啲。

不過之前作出虛假聲明攞咗mpf去英國嗰班bno黃狗,就唔知夠唔夠膽返嚟換證喇。

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2023-12-7 08:50 發表

如果對生活無影響,無必要去排隊換証。如果不換証過不了海關出境,應該多些人換。
居住香港就一定要換啦

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-12-7 09:09 發表

身有屎嘅黃人唔敢去換
身有屎?

走左36萬人.........點解得咁少

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]