• 瀏覽: 18,361
  • 回覆: 145
+11
近日香港流傳,在內地流行的「蘿蔔刀」或「鼻吸能量棒」。教育界議員朱國強今日(6日)在立法會大會上關注兒童揮動「蘿蔔刀」時

係唔係要等傷害人之後, 政府先肯做嘢?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20231206/bkn-20231206130903651-1206_00822_001.html

膠既,又鈍,無傷害性,以前興啲指尖陀螺仲衰啦

引用:
原帖由 charlir2005 於 2023-12-6 16:04 發表

近日香港流傳,在內地流行的「蘿蔔刀」或「鼻吸能量棒」。教育界議員朱國強今日(6日)在立法會大會上關注兒童揮動「蘿蔔刀」時

係唔係要等傷害人之後, 政府先肯做嘢 ...
幾時禁埋鉛筆𠝹刀圓規?

引用:
原帖由 我是一名咖啡師 於 2023-12-6 16:17 發表

幾時禁埋鉛筆𠝹刀圓規?
禁酒仲實際

呢種玩具係意識形態問題,應該要去糾正

引用:
原帖由 我是一名咖啡師 於 2023-12-6 16:17 發表

幾時禁埋鉛筆𠝹刀圓規?
呢啲係玩具嚟咩?
包裝有冇寫「看誰不順眼捅他一下」?

引用:
原帖由 gakoduck 於 2023-12-6 16:22 發表

x2

意識不良。呢件「玩具」其實是摺刀既改版,小朋友玩呢件野,其實等如青年玩摺刀或彈簧刀

引用:
原帖由 charlir2005 於 2023-12-6 16:04 發表

係唔係要等傷害人之後, 政府先肯做嘢 ...
如果單論危險度, 完全唔入流, 而且玩具係有法規監管, 唔係憑主觀去判斷

但意識上上差少少, 令人聯想起以前既黑社會, 飛仔用既彈弓刀

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-12-6 16:21 發表

禁酒仲實際
計我話禁上香討更實際

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 我是一名咖啡師 於 2023-12-6 16:27 發表

計我話禁上香討更實際
又唔駛咁激,禁左香討我咪唔可以跟呢度啲 ching 學野!?

引用:
原帖由 gakoduck 於 2023-12-6 16:22 發表

係, 要鐵桶,渠蓋,傘,行山杖,觀星筆先適合做玩具

拳頭都易傷人, 要唔要斬手

大驚小怪

如果講危險性
以前漫畫果D武器係金屬做, 仲危險

如果要講意識
睇嚟連玩具槍都要禁....

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]