• 瀏覽: 7,961
  • 回覆: 26
【明報專訊】香港大學昨有一名女生在宿舍自殺,當場死亡。校方表示對有學生離世非常難過,籲學生「有困難務必要求助」。港大防止自殺研究中心總監葉兆輝表示,大學生具較高流動性,與中學分班上課、設班主任不同,相應地亦較難識別高危者。他建議大學盡力營造快樂而非高壓的校園環境,鼓勵同儕之間互相關顧,「如何做好同學與同學間的gatekeeper(守門人)是重要的」。

希望不要把呢股自殺風氣由中學帶上大專。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20231205/s00002/1701713929910/21歲港大女生宿舍自殺-三層機制未涵大專-專家-較難識別高危者

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2023-12-5 20:31 發表

【明報專訊】香港大學昨有一名女生在宿舍自殺,當場死亡。校方表示對有學生離世非常難過,籲學生「有困難務必要求助」。港大防止自殺研究中心總監葉兆輝表示,大學生具較高流動性,與中學分班上課、設班主任不同,相應地亦較難識別高危者。他建議大學盡力營造快樂而非高壓的校園環境,鼓勵同儕之間互相關顧,「如何做好同學與同學間的gatekeeper(守門人)是重要的」。

...
學校欺零

有冇涵蓋埋幼稚園?

無論乜嘢物種都係汰弱留強,選擇自裁既只會是失敗者

有無遺書點講?原因又乜撚野都無交袋四,黑箱作業?

讀到大學都唔識諗

冇嚴厲監管小孩,大個必不能接受壓力

可惜。 大學宿舍自殺真係無得防。

英國人管治時唔見有咁多學生自殺

仍不支足

引用:
原帖由 數錢數唔停 於 2023-12-6 00:11 發表

可惜。 大學宿舍自殺真係無得防。
請問邊度自殺係可以預防 ..

到任何地方都有防止自殺監控 你又話冇私隱呢 ... 

哈哈哈哈哈哈

引用:
原帖由 $navyseals 於 2023-12-5 23:59 發表

冇嚴厲監管小孩,大個必不能接受壓力
我估監管太嚴,所以有抑鬱症

我地香港有句俗語,話你要死唔俾你死咩。有點冷血,卻也道出重點。中學生大學生,根本係人生中最快樂嘅時光,因咩事要死?呢個年紀見識過咩野要咁痛苦,寧願死都唔去面對?

雖則咁講,咁多年輕人自殺,一定唔係偶然事件,政府想賴係單一事件都無法掩飾。估計係青年人可能係見唔到未來;、前景、希望,而政府對年青人既所以放棄寶貴既生命,而政府對年青人既訴求係闊佬冷理、視而不見、只重視內地專才,個人認為也是年青人感到人。灰意冷既原因!

引用:
原帖由 三碌木 於 2023-12-6 07:48 發表

我地香港有句俗語,話你要死唔俾你死咩。有點冷血,卻也道出重點。中學生大學生,根本係人生中最快樂嘅時光,因咩事要死?呢個年紀見識過咩野要咁痛苦,寧願死都唔去面對?
如果她在家自殺就無得講,如果佢在大學宿舍自殺,院方就要承擔返唔少責任。唔係可以置身事外!

概歎既係宜家既香港政府和校方甚至市民關心青少年自殺既原因,唔係在乎佢地既想法和感受,而是「怕影響校譽」、「怕變成凶宅」、「怕累到人」、概歎香港人幾時變得咁自私。
全部變成人人自危,各人自掃門前雪,莫管他家瓦上霜  
如果個個只為2 萬而生仔,而生左之後又得佢養育細節,咁第時呢班為錢而生育既下一。代會點呢? 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]