• 瀏覽: 17,973
  • 回覆: 85
  • 分享: 1
+4

美軍的空中殺手鐧B-21"突襲者"(Raider)隱形轟炸機才剛完成首飛,可能就面臨挑戰?中國科學家宣稱,透過先進的硬體和與人工智慧(AI)新戰術的組合,中國的高超音速空對空飛彈在一場模擬戰鬥中,發現並擊落了一架美軍B-21。
分析家說,這代表中國已經跳脫傳統思維去應對B-21,不再是靠戰鬥機去做空中攔截,雷達變成只是配角,紅外線尋標器可能才是主角,並且AI含量增加,把空戰拉升到內太空的層次。
香港南華早報11月27日報道,西安西北工業大學副教授陳軍領導的團隊在《航空學報》發表了一篇論文,指在一場美中模擬空戰中,中國可以發現美軍的B-21隱形轟炸機,並以最高速度達6馬赫的空對空飛彈將B-21以及其無人僚機給擊落。
陳軍和他的大學因為涉及洩密給中國解放軍而被美國制裁,是中國所謂的"國防7子"之一。
https://www.voacantonese.com/a/china-claims-its-hypersonic-missile-can-shoot-down-us-b-21-stealth-bomber-in-wargame-simulations-20231130/7378584.html
 
 
 
呢個新聞最重要嘅地方唔係話中國能夠擊落B21因為只係模擬, 真正令美國震驚係中國嘅空對空導彈已經係高超音速! 而且開始實用化!



小心美狗又來偷中國的技術!


美國快啲研快高超音速B-22避開支飛彈啦


中國又唔小心超越咗美國 D 19 科技 
 
好快 D 19 人就會話 ED 係假新聞



[隱藏]
中國繼續加油........


提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
B21比B1B2弱,它是比較低成本罷了


[隱藏]
一於中美實習試試。
模擬呢家嘢,都係流流地。
吹到打到太陽系以外都得。



提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-12-3 18:09 發表

美國快啲研快高超音速B-22避開支飛彈啦
架機可以高超音速但係個機師唔得



引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-12-3 19:56 發表

吹水做假呢樣嘢吾乎合美國民族性,
美國人學吾到
你是來秀智商下限的嗎?😆😆😆😆😆



[隱藏]
引用:
原帖由 朋友號03 於 2023-12-3 20:03 發表

咁咪飛架過來睇下囉
所以要實証一下囉。



鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]