• 瀏覽: 7,112
  • 回覆: 45
+5
無論立場黃定藍都有各自自己嘅媒體?例如黃有蘋果,立場新聞,藍有文匯報,港人講地,但點解黃媒體好易令人染黃,藍媒體反而好難令人染藍?係宣傳手法分別定市民本性關係?

引用:
原帖由 fbc1c890d41a85 於 2023-12-3 11:24 發表

無論立場黃定藍都有各自自己嘅媒體?例如黃有蘋果,立場新聞,藍有文匯報,港人講地,但點解黃媒體好易令人染黃,藍媒體反而好難令人染藍?係宣傳手法分別定市民本性關係?
二戰後以美國為首既西方世界雄霸地球,
主導意識形態及價值觀幾十年,傳媒,法律,經濟,教育等領域既人,都是受西方體系培植出來,香港人唔崇洋先奇怪
即使是內地,開放改革後情況都是一樣,到最近十年才有所改善

因為,二戰後跟美國就有好日子過!

無權無勢做生意和投資,賺美金,容易過賺人民幣,
有投資知識,投資美國股市,賺錢一定容易過你投資香港或者國內股市。

做外資公司福利好,人工高,
Tesla電動車,請人,人工高,居然成班人話佢破壞規矩,呢啲係咩道理呢?

不單是香港,就算國內都有一班人信美國多過自己國家。

//—————————
不如大家一齊諗吓,邊個國家,同美國作對人民日子過得好的?

當然,人民日子過得如何,同領導階級冇咩關係,正如北韓的金正恩,佢嘅日子應該唔錯,但係北韓人民?

所以,個人睇法,香港問題唔係民主和獨裁的問題,係有人想黐住美國搵食。

//———————-
美國最強嗰招,並唔係宣傳,
美國最強係用佢嘅利益,破壞其他國家的凝聚力。

攻城為下,攻心為上!西人好清楚利用傳媒宗教洗腦去控制全球的重要性!所以大量wc由小學開始已俾西方洗腦!

跟住美國有好日子過!!

二戰之後,幾十年來全世界人民心中建立的信仰,唔係靠把口宣傳得來的,係實實在在,好多人,經歷過的,看見的。

宣傳得把口,暫時是有效的,但係經不起時間的考驗,正如共產思想剛剛誕生的時候,好多人都信以為真,時間會拆穿佢。

但係,黐住美國就有好日子,依然在世界各地發生!
正如今時今日嘅越南,得到美國的照顧,經濟起飛!
同樣都係獨裁者,金正恩,李顯龍,
一個黐住美國佬,新加坡人民快樂。
反觀北韓,日日想同美國佬作對,北韓人民過啲咩日子呀?

難聽啲講,就算要做獨裁者,都係應該黐住美國。
例如 蔣經國。

所謂藍媒體, 藍屍自己都唔會睇

引用:
原帖由 fbc1c890d41a85 於 2023-12-3 11:24 發表

糖衣毒葯個個儍仔都受架啦!
正義藍聲無法滲透入單簡單腦袋是必然現象。
人性本惡是最根本原因

引用:
原帖由 motivate 於 2023-12-4 02:48 發表

鬼話連篇!!
最近十年美國這套話術把戲真面目都出來了
還相信這種洗腦話術!
可笑
鬼話連篇?

不如你又講吓,第二次世界大戰後,乜嘢國家同美國作對,人民有好生活㗎?
要記住,講人民,不是官,蘇聯未解體前,做官日子都唔錯㗎!

改革開放,根本就係出口創匯,唔係國家派錢俾人民過好生活。
亦即係話,都係靠賺美金崛起嘅!

都係嗰句,宣傳的確有暫時性的作用,但係佢一樣都有副作用,你宣傳嘅口號,或者目標,長時間冇辦法達到,你就會變成騙子,你以後更加難得到人嘅信任。

世界各地的精英,都希望去美國發展,並不是基於宣傳,係實實在在,睇見前人,去咗美國發大財。

香港而家班靚仔一樣,睇見以前英國人時代,香港人去到邊威到邊,回歸之後,個個過香港人頭!行出去俾人睇唔起,自然懷念英國人時代㗎啦!

當然香港班靚仔自己都有問題,佢哋係一班被飼養出嚟嘅人,冇咩競爭力,呢班人去咗外國,一樣唔掂!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2023-12-4 11:28 發表

都係嗰句,宣傳的確有暫時性的作用,但係佢一樣都有副作用,你宣傳嘅口號,或者目標,長時間冇辦法達到,你就會變成騙子,你以後更加難得到人嘅信任。

世界各地的精英,都希望去美國發展,並不是基於宣傳,係實實在在,睇見前人,去咗美國發大財。

香港而家班靚仔一樣,睇見以前英國人時代,香港人去到邊威到邊,回歸之後,個個過香港人頭!行出去俾人睇唔起,自然懷念英國人時代㗎啦!

當然香港班靚仔自己都有問題 ...
依靠畫大餅得到政權,施政長期無法達到目標,
凝聚力自然減弱,為了繼續管治,必然以強權鎮壓為手段。

所以好多開始都係為人民,有理想的革命家,大政府思維,但是這種理想是虛幻的,無法實現,最終走上,極權管治!

香港一樣嘅啫,就算泛民散晒,香港依然維持大政府思維,你再搞政治運動,排斥異己運動,你都解決唔到問題,只會令到你越嚟越,走向武裝力量,專權管制

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2023-12-3 14:52 發表

二戰後以美國為首既西方世界雄霸地球,
主導意識形態及價值觀幾十年,傳媒,法律,經濟,教育等領域既人,都是受西方國家培植出來,香港人唔崇洋先奇怪
即使是內地,開放改革後情況都是一樣,到最近十年才有所改善
上世紀60年代起,老美已成世界強國..西方富足,正常人都會覺得是高等的一方..
現在大部份香港中年管理或高層都在這時代成長..
除非個別人個人學習或經歷..如自己自細鍾意天文..
睇書看到中世紀西方對如哥白尼,伽里略等逼害,中世紀歐美黑暗面..
加上過往繁體書資訊覆蓋面少,要深入,一係搵英文書,否則簡體字書有更多更廣闊的選擇..
繁體書很多都是台灣出品.內容會偏向抺黑新中國,共產黨.甚至中國人等等.
大部份香港人在此背景成長下..難免崇西,貶中..

引用:
原帖由 lung_block 於 2023-12-4 12:04 發表

上世紀60年代起,老美已成世界強國..西方富足,正常人都會覺得是高等的一方..
現在大部份香港中年管理或高層都在這時代成長..
除非個別人個人學習或經歷..如自己自細鍾意天文..
睇書看到中世紀西方對如哥白尼,伽里略等逼害,中世紀歐美黑暗面..
加上過往繁體書資訊覆蓋面少,要深入,一係搵英文書,否則簡體字書有更多更廣闊的選擇..
繁體書很多都是台灣出品.內容會偏向抺黑新中國,共產黨. ...
另一方面, 中國從晚清開始積弱亦是事實, 任何層面都落後於西方, 外國月亮特別圓這種觀念, 已深深植入華人DNA中
中國真正崛起,  其實都係十幾年左右, 要扭轉百年積累既觀念, 還要點時間
另外有些人, 做洋買辦做得久了, 就好難改變, 還去埋怨中國人點解要得罪美老爺.....樓上已有個

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]