• 瀏覽: 2,214
  • 回覆: 17
為什麼說他是次偉大的戰略家呢?因為他被偉大戰略家毛澤東所欺騙。

基辛格恢複中美關系的判斷是,第一中國發展軍事科技永遠無法超越美國西方,第二中國已經擁有核武器,西方不可能入侵中國。

同中國建交,使中國成為美國的打工仔,就象美國輸入華工建鐵路挖金礦一樣,為美國供應低端商品,使美國在低通脹環境中享福。

而他判斷錯誤的地方,就是中國不但可以追趕美國的軍事科技,還可以超越美國。

美國近年很多人恨基辛格,說他放虎歸山,養中國這隻虎為患。

七十年代中國與西方差距實在太大,看不到中國的崛起也正常,人又不是神,中國感謝他為中美建交做的努力,雖說是無心之失,也必須感謝他。

基辛格博士安息吧。

毛澤東一生做了兩件大戰略事件,第一是西安事變後聯合蔣介石抗日,第二是恢複中美關系正常化使中國能夠對外開放。

先擁抱敵人,再消滅敵人,這就是第一偉大戰略家的胸襟。

只可以話美國隻鼻,比獵犬還靈敏
69年打完珍寶島,發現原來 共產國際 唔係鐵板一塊,係可以打起上嚟,仲要有能力隻抽
敵人嘅敵人呀,有食唔食,罪大惡極
都唔理中國民革仲火紅火綠,就透過巴基斯坦 同中國聯絡

而中國,南北兩返夾住,一邊支援北越打美國,一邊頂住蘇聯邊境百萬大軍,壓力山大
難得有一邊肯退,自然歡迎

後期啲乜春小球推動大球乒乓外交,只係雙方合演嘅一場戲,比個下台階自己轉呔

而基辛格就係肯做先行者,行第一步,實事求是

糜蟈佬只是想聯中抗制蘇。

引用:
原帖由 真面目 於 2023-12-1 06:39 發表

為什麼說他是次偉大的戰略家呢?因為他被偉大戰略家毛澤東所欺騙。

基辛格恢複中美關系的判斷是,第一中國發展軍事科技永遠無法超越美國西方,第二中國已經擁有核武器,西方不可能入侵中國。

同中國建交,使中國成為美國的打工仔,就象美國輸入華工建鐵路挖金礦一樣,為美國供應低端商品,使美國在低通脹環境中享福。

而他判斷錯誤的地方,就是中國不但可以追趕美國的軍事科技,還可以超越美國。 ...
關咩事放過中國

中國仲有咩比美國搶?
美國衰係因為佢係資本主義,以逐利為主。
中國土地平,資源豐富,人口多勞動力平。
美國自己失敗係因為睇唔住自己美國資本,全世投資出賣技術。 在別國土地生產,請別國勞動力,做成本土只玩數字,金融務虛。

基辛格需要中國平衡蘇聯,是美國需要多謝中國,唔好調轉講。

無中國,WHO 同美國經濟點會幾何級增長?
美國識利用中國資源勞動力無限擴大生產力同利潤, 衰就衰在吸引唔番自己美國既資本家咋

引用:
原帖由 chaolininin 於 2023-12-1 11:22 發表

糜蟈佬只是想聯中抗制蘇。
沒有美國建交,中國也同蘇聯反目了,實際中國也沒有進攻蘇聯。

引用:
原帖由 oyear 於 2023-12-1 11:49 發表

關咩事放過中國

中國仲有咩比美國搶?
美國衰係因為佢係資本主義,以逐利為主。
中國土地平,資源豐富,人口多勞動力平。
美國自己失敗係因為睇唔住自己美國資本,全世投資出賣技術。 在別國土地生產,請別國勞動力,做成本土只玩數字,金融務虛。

基辛格需要中國平衡蘇聯,是美國需要多謝中國,唔好調轉講。

無中國,WHO 同美國經濟點會幾何級增長?
美國識利用中國資源勞 ...
古巴、北韓也人窮地價平,為何美國封鎖到今天?窮國太多了,不止中國一個。

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-12-1 09:39 發表

只可以話美國隻鼻,比獵犬還靈敏
69年打完珍寶島,發現原來 共產國際 唔係鐵板一塊,係可以打起上嚟,仲要有能力隻抽
敵人嘅敵人呀,有食唔食,罪大惡極
都唔理中國民革仲火紅火綠,就透過巴基斯坦 同中國聯絡

而中國,南北兩返夾住,一邊支援北越打美國,一邊頂住蘇聯邊境百萬大軍,壓力山大
難得有一邊肯退,自然歡迎

後期啲乜春小球推動大球乒乓外交,只係雙方合演嘅一場戲,比個下台階自己轉呔

而基辛 ...
其實都係相互利用嗻。咁你認為鄧小平個鼻又靈唔靈?……

做完大龍鳳,中美建交。鄧小平即刻出訪美國,美國以為鄧小平去拜山頭,認新大佬。
卡特總統準備左好長編稿,準備發表中美聯合聲明。表示友好。
結果係,鄧小平一見到卡特,即刻表態:我來只有一個目的。話你地美國知,中國準備打越南!你地美國要支持我。

美國白宮全體懵曬……啊,你打越南?唔好掛。我地唔想畀中共拖落水啊,
鄧小平講: 我唔來都來左,我一離開美國就開戰。全世界都認為係你美國指使架啦!

卡特第一次畀人要挾……係基辛格力排眾議。成功遊說卡特。畀人要挾咪要挾咯。有著數架。都係支持啦!

引用:
原帖由 chenflie 於 2023-12-1 12:34 發表

其實都係相互利用嗻。咁你認為鄧小平個鼻又靈唔靈?……

做完大龍鳳,中美建交。鄧小平即刻出訪美國,美國以為鄧小平去拜山頭,認新大佬。
卡特總統準備左好長編稿,準備發表中美聯合聲明。表示友好。
結果係,鄧小平一見到卡特,即刻表態:我來只有一個目的。話你地美國知,中國準備打越南!你地美國要支持我。

美國白宮全體懵曬……啊,你打越南?唔好掛。我地唔想畀中共拖落水啊,
鄧小平講: 我唔來都來左,我一離 ...
小平唔洗講,精過冇尾蛇
可以民革中全身而退 有命服出權傾天下
會差得去邊

佢喺回新加坡時,都有記者唔信佢會打越南(因為蘇聯)
打越南唔難,難在控制火力唔比 理由蘇聯反台

引用:
原帖由 真面目 於 2023-12-1 12:15 發表

古巴、北韓也人窮地價平,為何美國封鎖到今天?窮國太多了,不止中國一個。
好簡單者,只有中國在蘇聯邊,可以揾中國頂住蘇聯
古巴在南美, 無利用價值

其實他成功中美破冰建交,中國就成了他自己的大金礦,吃諮詢業務肥過豬頭。

他也靠基辛格基金吃到過世。

引用:
原帖由 oyear 於 2023-12-1 12:58 發表

好簡單者,只有中國在蘇聯邊,可以揾中國頂住蘇聯
古巴在南美, 無利用價值
搞垮蘇聯不是靠中國,而是靠顏色革命。

引用:
原帖由 真面目 於 2023-12-1 13:31 發表

出左唔少綿力同蘇聯放血
美國支持塔利班嘅物資都係同中國買

打越南更加癈左佢兩個5年計劃,而呢兩個5年計劃嘅資金都係蘇聯援助

引用:
原帖由 真面目 於 2023-12-1 13:31 發表

大佬
戰略布局呀
圍唔圍死就係反間計多個敵人

引用:
原帖由 oyear 於 2023-12-1 14:55 發表

大佬
戰略布局呀
圍唔圍死就係反間計多個敵人
圍有屁用,古巴都圍不死。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]