• 瀏覽: 4,474
  • 回覆: 16
基辛格對中國來說,從大局看的確是利多于弊。但他對于中國並非立心良好,損華利美才是他思考的主軸。
本來人已離世應該受到尊重,但是,聽到一遍頌聲,總覺得不是味兒。

美人愛美亊當然
叵測居心莫倒顛
難制巨龍先扮友
何時中美不相煎

只係時代令佢成為中美偉人,換轉今天佢做美國總統或國務卿,一樣會同拜登一樣
不過事實就係事實,佢的確為中美做了點好事。

不在其位,不謀其政。尼克遜下野,佢做乜仲賴死係外交政壇呢度呢?佢去大陸,大陸仲招呼佢,算佢好彩,大家俾面啫……

引用:
原帖由 Perfect 於 2023-11-30 18:03 發表

只係時代令佢成為中美偉人,換轉今天佢做美國總統或國務卿,一樣會同拜登一樣
不過事實就係事實,佢的確為中美做了點好事。
佢只係一個過氣老嘢及前公務員,
無美國人會認為佢特別

引用:
原帖由 kwansl 於 2023-12-2 13:10 發表

不在其位,不謀其政。尼克遜下野,佢做乜仲賴死係外交政壇呢度呢?佢去大陸,大陸仲招呼佢,算佢好彩,大家俾面啫……
美國係民主政治
一個公僕係效忠人民而吾係效忠總統,
點解佢要跟尼克遜辭職?
你嘅思想反映咗中國政治思想幾咁落後

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-12-2 01:47 PM 發表

美國係民主政治
點解佢要跟尼克遜辭職?
你搞清楚先講。美國公務員係效忠國家‘’美利堅‘’,唔係人民。你以為美國人民地位好高?可以凌駕國家?
國家是政黨及掌權者所控制,美國政黨背後金主都是大企業、財團及財閥。你認為一個普通的美國人能夠選到國會議員及總統嗎?
所謂美式民主選舉,俾得你去投票的參選人,背後都是同一批金主。

美國公務員宣誓效忠誓詞
"I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-12-2 13:47 發表

美國係民主政治
點解佢要跟尼克遜辭職?
美國總統係民主產生,之後總統自組內閣。尼克遜下野,基辛格有經過美國人民單獨授權俾佢繼續做野?名不正,言不順啊……

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2023-12-2 15:10 發表

你搞清楚先講。美國公務員係效忠國家‘’美利堅‘’,唔係人民。你以為美國人民地位好高?可以凌駕國家?
國家是政黨及掌權者所控制,美國政黨背後金主都是大企業、財團及財閥。你認為一個普通的美國人能夠選到國會議員及總統嗎?
所謂美式民主選舉,俾得你去投票的參選人,背後都是同一批金主。

美國公務員宣誓效忠誓詞
"I pledge allegiance to the Flag of the ...
美國領導人需要人民選舉及授權,
所以美國國家係人民擁有
效忠國家即係效忠人民,

非民主國係相反,
人民屬於國家,所以仍然係帝制,即係人民必須向領導人效忠

引用:
原帖由 kwansl 於 2023-12-2 15:13 發表

美國總統係民主產生,之後總統自組內閣。尼克遜下野,基辛格有經過美國人民單獨授權俾佢繼續做野?名不正,言不順啊……
基辛格是否需要民選議會授權通過先可以上任?
所以美國係一個偉大先進國家,
因為佢地嘅領導人需要向人民效忠,
落後國家則是相反 : 人民需要向領導人效忠

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-12-2 03:22 PM 發表

美國領導人需要人民選舉及授權,
所以美國國家係人民擁有
效忠國家即係效忠人民,

非民主國係相反,
人民屬於國家,所以仍然係帝制,即係人民必須向領導人效忠
‘’美國國家係人民擁有 效忠國家即係效忠人民‘’
只係你一廂情願想法。
美國總統選舉,憲法賦予各州市的選舉人投票決定總統人選,不是由人民直接投票決定。
人民投票結果,只係給予選舉人投票取向。

就算美國總統就職誓詞,都只係效忠美國憲法,唔係效忠人民。
‘’I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.‘’

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2023-12-2 15:57 發表

‘’美國國家係人民擁有 效忠國家即係效忠人民‘’
只係你一廂情願想法。
美國總統選舉,憲法賦予各州市的選舉人投票決定總統人選,不是由人民直接投票決定。
人民投票結果,只係給予選舉人投票取向。

就算美國總統就職誓詞,都只係效忠美國憲法,唔係效忠人民。
‘’I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute ...
你喺大陸長大吾了解民主
所以先至會胡說八道

選舉人團點嚟?? 佢地都係選出嚟
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-53719648
在總統選舉當中,美國人到票站投下一票時,他們投選的其實是由一組官員組成的選舉人團。
這個詞組當中的「團(college)」就是指有著共同任務的一組人,而這些人就是選舉人,他們的任務就是選擇總統和副總統。
https://zh.wikipedia.org/wiki/選舉人團_(美國)
各州通常都會要求選舉人宣誓保證將票投給他所屬黨派推出的候選人(也就是在本州普選中獲勝的候選人),絕大多數選舉人必須根據該州的選舉結果,全數投給勝出該州的總統及副總統候選人。
http://npc.people.com.cn/BIG5/n/2015/0907/c14576-27552575.html
人民網:
美國憲法規定,總統就職時,在聯邦法院首席法官的主持下向全體國民宣誓

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-12-2 04:33 PM 發表

你喺大陸長大吾了解民主
所以先至會胡說八道

選舉人團點嚟?? 佢地都係選出嚟
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-53719648
在總統選舉當中,美國人到票站投下一票時,他們投選的其實是由一組官員組成的選舉人團。
這個詞組當中的「團(college)」就是指有著共同任務的一組人,而這些人就是選舉人,他們的任務就是選擇總統和副總統。
...
你就大陸出世。唔好咁幼稚亂扣帽子。
我家族四代人都在香港出生,比起香港很多人更香港,更愛香港。
你唔好斷章取義去轉移視線。
美國總統選舉的選舉人票制度,並不是完全一人一票反映民意。不同州市的人口分佈差異,就會出現不同結果。喬治布殊及特朗普就係只贏選舉人票,但輸了全民選票,而做了總統。
你要搞清楚概念,唔好咁幼稚,只係識盲目崇洋。
美國人民只是屬於國家一份子,但並唔等於國家是屬於人民。
美國總統從來都只係向國家及憲法效忠,從沒有說過是向人民效忠。人民亦一樣是要向國家效忠。

前美國總統約翰甘迺迪有一句名言,你就會明
Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.
不要問你的國家能為你做什麼? 而要問你能為國家做什麼。

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2023-12-2 17:41 發表

你就大陸出世。唔好咁幼稚亂扣帽子。
我家族四代人都在香港出生,比起香港很多人更香港,更愛香港。
你唔好斷章取義去轉移視線。
美國總統選舉的選舉人票制度,並不是完全一人一票反映民意。不同州市的人口分佈差異,就會出現不同結果。喬治布殊及特朗普就係只贏選舉人票,但輸了全民選票,而做了總統。
你要搞清楚概念,唔好咁幼稚,只係識盲目崇洋。
美國人民只是屬於國家一份子,但並唔等於國家是屬於人民。 ...
大陸人好失禮你咩
做咩咁大反應?
你好睇吾起大陸人咩?

選舉團係必須根據選民選舉結果去投票,講咩吾係一人一票只係廢話,對比連選舉權都無嘅國家,簡直就係天堂與地獄分別,

根據憲法,美國總統必須在大法官作証下向全國選民宣誓,
所以未接受過西式教育嘅人講民主只係自曝其短

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-12-2 06:18 PM 發表

大陸人好失禮你咩
做咩咁大反應?
你好睇吾起大陸人咩?

選舉團係必須根據選民選舉結果去投票,講咩吾係一人一票只係廢話,對比連選舉權都無嘅國家,簡直就係天堂與地獄分別,

根據憲法,美國總統必須在大法官作証下向全國選民宣誓,
所以未接受過西式教育嘅人講民主只係自曝其短
你講到咁好,咁你快啲移民去啦,仲留响香港托柒咩?

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2023-12-2 18:45 發表

你講到咁好,咁你快啲移民去啦,仲留响香港托柒咩?
轉話題??
知道自己錯得離譜?
竟然夠膽話美國總統吾係向人民效忠??

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]