• 瀏覽: 20,598
  • 回覆: 48
  • 追帖: 2
本主題由 阿聞 於 2023-11-30 21:36 使用 提升卡
睡眠與健康息息相關,長期被阻斷睡眠會產生系列問題。長期不睡覺真的會因為睡眠不足導致「睏死」嗎?近日,中國科學家經過系列實驗,在國際著名期刊《細胞》(Cell)發表論文《Prolonged sleep deprivation induces a cytokine-storm-like syndrome in mammals》,揭示睡眠不足致死的真正原因:免疫系統的過度激活。

北京生命科學研究所 / 清華大學生物醫學交叉研究院的張二荃團隊,通過對小鼠進行長期睡眠剝奪實驗,首次確定:睡眠不足的大腦會通過腦源性前列腺素D2(PGD2,前列腺素的一種,存在於腦部和肥大細胞中)/前列腺素D2受體1(DP1)信號通路,影響外周免疫系統並引發炎癥。

研究人員通過四天對小鼠進行的睡眠剝奪實驗發現,有80%的小鼠過早死亡。病理檢測發現,長期睡眠剝奪會導致小鼠出現多器官功能障礙綜合征(multiple organ dysfunction syndrome,MODS),同時或相繼並發2個及以上系統/器官的急性功能障礙或衰竭)。

成年人一般建議每晚瞓6.5至7.5個鐘,兒童要再多些。但而家唔少人打機或上網會攪到好夜先瞓,第二朝又要早起身。長期唔夠瞓會有好多健康問題,最嚴重當然有機會猝死。所以大家小心,要瞓得夠呀!

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時中國/966489/長期不瞓覺真的會-睏死-中國科學家-cell-發文揭真正原因

未舒筋活絡 就真 

提示: 違規內容已被屏蔽
失眠先麻煩,就算預足八個鐘,瞓到五六個鐘就瞓唔著,所以長期冇乜精神。

我又有一個好奇既疑問。
倒轉咁諗,如果能控制免疫細胞不會被過度激活,可否減低「唔訓教而死」既問題?

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2023-11-29 17:59 發表

失眠先麻煩,就算預足八個鐘,瞓到五六個鐘就瞓唔著,所以長期冇乜精神。
訓到五六個鐘就訓唔著,咁已經好好。真正慘嘅係訓低五六個鐘之後先開始訓著,然後可能訓著一兩個鐘之後鬧鐘響....

想瞓但瞓唔著先慘,長期唔夠瞓但瞓得著已經算好喇

總之 長期唔夠瞓會死。 唔明研究緊咩

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2023-11-29 18:51 發表

我又有一個好奇既疑問。
倒轉咁諗,如果能控制免疫細胞不會被過度激活,可否減低「唔訓教而死」既問題?
根據研究,理論上可以。但長期唔夠瞓會有其他問題,例如記性會差(因為人係依靠發夢來產生長期記憶),增加老人痴呆機會,增加肥胖機會等等。所以點計都係瞓得夠最好!

引用:
原帖由 數錢數唔停 於 2023-11-29 19:20 發表

總之 長期唔夠瞓會死。 唔明研究緊咩
都要研究下背後嘅原因同機制嘅。幾百年前牛頓如果覺得"蘋果熟左咪會跌落地下囉,有咩好研究",咁今日世界可能仍然會好落後。

引用:
原帖由 阿聞 於 2023-11-29 19:34 發表

根據研究,理論上可以。但長期唔夠瞓會有其他問題,例如記性會差(因為人係依靠發夢來產生長期記憶),增加老人痴呆機會,增加肥胖機會等等。所以點計都係瞓得夠最好!
有d人係因為特定原因無得揀。
如愛恩斯坦做科學家無時間要研究。
家境貧窮既人要每日返兩份工維持生計,無教好訓。他們是生存不是生活。不介意早死,只希望活到當下精彩

好多人都知,我有時唔夠訓第日會肚屙

唔訓有x可能? 

唔瞓梗係會死啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]