• 瀏覽: 21,302
  • 回覆: 95
  • 追帖: 1
+2
房署人手唔夠,法官必需嚴懲重罸才有效對付。

判監兩周…要唔要收番差額?

引用:
原帖由 人之初大大 於 2023-11-29 09:25 發表

有上水清河邨居民今年填寫入息及資產申報表時,申報並無擁有土地,其後被調查揭發,他案發時全權擁有一幅位於新界西貢坑口的土地。該居民因違反《房

房處真係垃圾...內地你就話查唔到, 唔敢查啫...
香港地...你房處部門D入 交個名單比地政署乜都查到啦...
政府呢D 大數據幾時先可以互聯互通呢...!!!?

引用:
原帖由 djimavic 於 2023-11-29 10:39 發表

其實法官有冇考慮過佢騙了政府資源?應判交回居住期市值租金差額。
隱瞞名下資產一經發現,沒收隱瞞資產
保證立竿見影

兩周?兩年都少啦假髮人係末on9架定係不食人間煙火?

唔知條條例幾耐冇檢視過
罰款最高係2.5至5萬
監禁最高係3至6個月
有乜阻嚇性
政府/議員應該考慮修法提高罰則

引用:
原帖由 心慌慌 於 2023-11-29 09:38 發表

係咪香港監獄唔夠,為何官大人總是輕判 無咗以儆效尤作用.
又唔係殺人放火犯毒強姦,呢啲資產案重極有限啦😁

引用:
原帖由 人之初大大 於 2023-11-29 09:25 發表

有上水清河邨居民今年填寫入息及資產申報表時,申報並無擁有土地,其後被調查揭發,他案發時全權擁有一幅位於新界西貢坑口的土地。該居民因違反《房

坐監先有力,哪怕係一兩週。

只判監兩周.....🤣🤣🤣🤣🤣

引用:
原帖由 chargeurs 於 2023-11-29 09:50 發表

只判監兩周
判得太少,起碼判兩個月

超級抵死,希望可以判重D

引用:

坐個幾日, 真系濕濕碎啦, 咪當渡假咯, 
重點系咁多年慳幾十萬租金, 系唔需要賠架, 
而且聽講好多人仲上訴緊, 分分鐘換個單位, 息事寧人 !

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-11-29 10:41 發表

兩週咁輕
係囉!10日后又死番出泥, 起碼兩年先有阻嚇作用嘛!

引用:
原帖由 paulchen 於 2023-11-29 11:03 發表

住公屋竟然有塊地皮
塊地可能得幾百呎

引用:
原帖由 kid_a 於 2023-11-29 14:27 發表

房處真係垃圾...內地你就話查唔到, 唔敢查啫...
香港地...你房處部門D入 交個名單比地政署乜都查到啦...
政府呢D 大數據幾時先可以互聯互通呢...!!!?
重有出入境記錄........ 
戶主成年唔係, 香港一查就知

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]