• 瀏覽: 51,401
  • 回覆: 30
  • 追帖: 2
+6
引用:
原帖由 rick852 於 2023-11-28 16:00 發表

現年60歲的男子,於約40年前,在屯門新發邨一幢大廈尾隨一名當時年約13歲的女童,當她到胞姐單位前把其推入屋把其綑綁再強

7年太少啦

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20231128/bkn-20231128125744665-1128_00822_001.html
我都話太少, 事主係佢間接殺死~

"X因事件受情緒影響,中五後輟學須出入精神病院,直至1999年,29歲的她離開精神病院當日跳樓身亡"

引用:
原帖由 亂噴黃粉人 於 2023-11-28 16:18 發表

姦完令人自殺可以判咁少,法律wo.
仲有事主自殺前的長期心身折磨!!
律政師上訴, 刑期太輕 ~

引用:
原帖由 亂噴黃粉人 於 2023-11-28 16:18 發表

姦完令人自殺可以判咁少,法律wo.

引用:
原帖由 人格分裂2世 於 2023-11-28 16:26 發表

論壇無端端自動幫我出多一個相同帖, short 左

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-11-28 16:26 發表

40年前,而家又捉得返?點解?
專心 + 細心睇新聞內容~

引用:
原帖由 人格分裂2世 於 2023-11-28 16:27 發表

論壇無端端自動幫我出多一個相同帖, short 左
仲有, "香港及世界新聞討論"版按不到去第二頁, 按極都係去返第一頁 ~

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-11-28 16:30 發表

睇了,sorry 
唔係梳理, 好小事 ^^

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2023-11-28 16:49 發表

嘩,咁多年前
好在當年古天樂臨崖勒馬無衰到咁盡,先有一個改過自新嘅機會,希望阿古佢可以再做多d善事啦
古仔, 有故仔聽, 講嚟聽下~

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2023-11-28 16:49 發表

我都覺得唔使sorry,講聲唔好意思就得,始終網軍工作繁重,掛一漏萬係常見的事
點解無啦啦又關網軍事?

引用:
原帖由 alee001 於 2023-11-28 22:47 發表

我都係,仲以為我brower問題? 
其實唔同官審又唔同判刑…如果上訴可能又會加年期?
唔關你事, 係香討問題~
對, 上訴可加刑期 ~

01 新聞清楚啲, 個官減完又減, 搞乜?~

"法官以監禁10年為量刑起點,因被告認罪和接納他有悔意,減刑至7年9個月。法官亦考慮案件發生已久,被告最後一次定罪紀錄後已改過自新,不再對社會構成威脅,因此再減刑9個月,最終判刑為監禁7年。"

https://www.hk01.com/社會新聞/966031/13歲女童被姦終自殺亡-指紋系統尋出真兇-兇徒40年後認罪囚7年

被告王晉全

引用:
原帖由 quing 於 2023-11-29 03:46 發表

悲劇,會唔會訪問到佢屋企人出嚟講吓有咩意見?
唔會, 咁做會添加家屬的傷痛, 他們需要的是平復傷痛~

引用:
原帖由 quing 於 2023-11-29 17:49 發表

咁就完全唔知佢啲家庭背景係點。
知嚟做乜? 4+4你當之無愧~

引用:
原帖由 Regjamie 於 2023-11-29 19:07 發表

呢七年之上,再加16年,等於個女事主被強之後到自殺個16年。

其實強姦係咪可以終身?
可以~

任何男子強姦一名女子,即屬犯罪,一經循公訴程序定罪,可處終身監禁.

https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap200?xpid=ID_1438402823129_003

引用:
原帖由 Regjamie 於 2023-11-29 19:11 發表

即係如果唔係在街逗到個撚樣,果個相關部門就斷咗條尾
佢在街給警方截查, 多數係知道警方刮梗佢, 行為鬼鬼崇崇而引起注意~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]