• 瀏覽: 51,395
  • 回覆: 394
  • 追帖: 2
+6
引用:
原帖由 rick852 於 2023-11-28 16:00 發表

現年60歲的男子,於約40年前,在屯門新發邨一幢大廈尾隨一名當時年約13歲的女童,當她到胞姐單位前把其推入屋把其綑綁再強

7年太少啦

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20231128/bkn-20231128125744665-1128_00822_001.html
仲可以相信香港嘅法律咩

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2023-11-28 16:49 發表

嘩,咁多年前
好在當年古天樂臨崖勒馬無衰到咁盡,先有一個改過自新嘅機會,希望阿古佢可以再做多d善事啦
古仔, 有故仔聽, 講嚟聽下~

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-11-28 16:21 發表

凌辱處女
40年前叫雞好易啫,點解要玩細路女啊?💀

吊你老味! 香港嘅法律係鼓勵人犯罪㗎? 

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2023-11-28 16:49 發表

我都覺得唔使sorry,講聲唔好意思就得,始終網軍工作繁重,掛一漏萬係常見的事
點解無啦啦又關網軍事?

[過往19年沒有再犯案,由監禁10年減刑至7年。]

法官連呢個理論都講得出?

又唔話佢前21年犯案累累, 可能呢十幾年學精咗, 冇留低證據啫, 根本就唔係好人啦

刑期太輕

就算判廿年都唔過分

毀咗人哋一生

官老爺可能認為受害人精神病同跳樓唔關被告事, 不能入佢數

引用:
原帖由 人格分裂2世 於 2023-11-28 16:11 發表

我都話太少, 事主係佢間接殺死~

"X因事件受情緒影響,中五後輟學須出入精神病院,直至1999年,29歲的她離開精神病院當日跳樓身亡"
真係判得太輕!

後面加個零就差唔多。

害咗人一生,仲要自由自在40年,坐到死都不為過。

考慮到被告有近20年沒有犯案等因素給予酌量減刑........
(佢呢20年係無比人捉到有犯案, 唔代表佢呢20年都係好人)

雖然天網恢恢, 呢條友結果都係比人拉左, 
但最後"法律"放生左呢條友

人渣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]