• 瀏覽: 8,945
  • 回覆: 33
今天行了一轉赤柱, 只見十室九空, 店舖職員無所事事遊手好閑, 小量遊客有韓文英文。附圖係巴士站下面大街, 剩下 7仔和地產,  旁邊屈__都頂唔住, 鐵皮屋西多+麵食隨時有位。  事實擺在眼前,正苦職員知唔知。

附件

20231127_144223.jpg(361.35 KB)

引用:
原帖由 HKeeee 於 2023-11-27 18:56 發表

今天行了一轉赤柱, 只見十室九空, 店舖職員無所事事遊手好閑, 小量遊客有韓文英文。附圖係巴士站下面大街, 剩下 7仔和地產,  旁邊屈__都頂唔住, 鐵皮屋西多+麵食隨時有位。  事實擺在眼前,正苦職員知唔知。
真係慘啦,唔知仲有冇機會興旺返?

引用:
原帖由 quing 於 2023-11-27 21:09 發表

真係慘啦,唔知仲有冇機會興旺返?
租金一日唔回落, 一日都唔會有小店老闆捱得住!

引用:
原帖由 HKeeee 於 2023-11-27 18:56 發表

聯繫匯率有好大責任

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-11-29 09:50 發表

租金一日唔回落, 一日都唔會有小店老闆捱得住!
租金落好多啦

元兇  一定係高昂地產價格,摧殘所有行業,今年需然跌了一點點,但商舖住宅仍然係亞洲最昂貴。
曾幾何時 赤柱條購物街永遠水洩不通,海旁餐廳坐滿遊客 fish & chips. 現在路人甲也看見不多。     繼續自high。

點解大陸遊客唔去嘅?

引用:
原帖由 quing 於 2023-11-29 18:40 發表

租金落好多啦
最新報告是: 樓價下跌了, 但租金不跌反升!

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-11-30 09:27 發表

最新報告是: 樓價下跌了, 但租金不跌反升!
但出街見好多鋪都空晒

引用:
原帖由 quing 於 2023-11-30 15:37 發表

但出街見好多鋪都空晒
就是因為敵不過加租!

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-11-30 15:44 發表

就是因為敵不過加租!
原來咁解釋

引用:
原帖由 quing 於 2023-11-30 03:37 PM 發表

但出街見好多鋪都空晒
在地產市道好景時,有些物業投資者購入了大量商舖收租及炒賣。
大多都是以槓桿形式,把物業向銀行或財務公司抵押套現,再購入其他物業。
而物業估值,除了買賣成交價,租金收入也是影響估值因素。
所以有些業主情願把商鋪丟空,也不願太低價租出,因為會影響拖低估值,被銀行call loan。
有些業主鬥命長,等市道復甦,直至資金出現緊拙,才會面現實。鄧成波家族就是個很好例子。

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2023-11-30 22:42 發表

在地產市道好景時,有些物業投資者購入了大量商舖收租及炒賣。
大多都是以槓桿形式,把物業向銀行或財務公司抵押套現,再購入其他物業。
而物業估值,除了買賣成交價,租金收入也是影響估值因素。
所以有些業主情願把商鋪丟空,也不願太低價租出,因為會影響拖低估值,被銀行call loan。
有些業主鬥命長,等市道復甦,直至資金出現緊拙,才會面現實。鄧成波家族就是個很好例子。
都好多學問喎,鄧成波依家點?嗰個好多鋪㗎?

引用:
原帖由 quing 於 2023-11-30 10:44 PM 發表

都好多學問喎,鄧成波依家點?嗰個好多鋪㗎?
當手持的所有物業,都有做按揭及抵押,適逢現時是高息環境,所有貸款利息會隨之增加。
零售市道又不景氣,可想而知只係還利息也不容易。
他們家族持有數以億計的物業,只能賤賣物業套現償還債務。唔知捱到幾耐?

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2023-11-30 22:54 發表

當手持的所有物業,都有做按揭及抵押,適逢現時是高息環境,所有貸款利息會隨之增加。
零售市道又不景氣,可想而知只係還利息也不容易。
他們家族持有數以億計的物業,只能賤賣物業套現償還債務。唔知捱到幾耐?
身家冇一大截

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]