• 瀏覽: 24,832
  • 回覆: 149
  • 分享: 1
+3
本主題由 palepala234 於 2023-11-27 10:28 移動
嫌公屋租金太貴?有港男日前在公屋討論區發文,指現時住的單位月租1,700元,住5年的租金就要10萬,批評現時公屋租金太貴,建議不應超過600至1000元,「最好是免費」。帖文被網民鬧爆,雖然討論租金水平無問題,但他是「貪得無厭」、「唔開心可以選擇退租」。

港男其後指責批評者是「公屋富戶」,認為公屋原意是照顧窮人就不應加租,其後又發文批評公屋隔音太差。有網民發現港男使用的是新建帳號,質疑他是有心挑起事端,可能根本不是公屋戶,「一睇就知是搞事份子」。

樓主在facebook群組「香港公營房屋討論區(FB版)」發文,指現在支付的公屋租金要1,700元,「5年後便總共付交了10多萬元了」,批評住5年就不見10萬元,即公屋租金太貴,建議月租不應超過600至1,000元才合理,「最好是免費」。

帖文引來炮轟,網民斥責「真係好多人身在福中不知福」、貪得無厭…知足常樂啦!」、「1,700係出面租到啲咩?廁所都無呀」、「看文章就可以見到人性的貪婪」。雖說討論租金沒問題,但樓主的要求實在不知足,也有留言認同要盡量平租,但要求免費太過份,「我支持政府加公屋租,等樓主呢啲人可以反省下」、「樓主買私人樓便完全解決問題啦!」。

樓主和網民對罵,質疑批評者是「公屋富戶」,如果沒有及早發聲指租金貴,「將來加租加到七彩你就知味道了!為了我們的權益,我們應該大大聲表達不滿,要求大幅度減租,租金上限永不能超過1,000」。他認為「小數怕長計」,5年過得會很快,「5年就冇咗10萬,離曬大譜,一棟私人唐樓大約7年維修一次,每個業主都唔需要出錢多過3萬,但公屋戶5年就冇咗10萬了!咁不如去買唐樓住算啦」。

他續指,港人即使加薪也要儲醫療費,「呢頭加人工,嗰頭房屋署加租,咁咪即係等於冇加到人工囉」,政府如果要照顧窮人就不應加租。

港男隨後再發帖文,批評目前公屋隔音太差,「鄰居的談話及打麻將聲太吵」,而且被迫和鄰居門對門,「乜私隱都冇晒」、「最慘是半夜個屎渠有小強走上來的」、「尤其是啲呀婆,日日打牌及聽粵曲嘈屎人」,指責房委會「收咁多租,居然畀間會令人精神衰弱的單位畀人」,形容是「得公屋者得精神虐待」。

有網民留意到該用戶是新建帳號,說話充滿「引戰」意味,質疑是有心挑起事端,「脫離現實,沒有討論性質」、「曲到直傻人發現」、「浪費網絡資源」、「一睇就知是搞事分子,根本唔係住緊公屋的」、「近排多咗呢啲言論!希望大家學會放下!唔好中計」。

資助房屋是香港重要的資源,是香港政府幫助低收入家庭或人士,可以安居,要好好善用。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/熱爆話題/962985 ... utm_medium=referral



金融市場只有盜賊,一定唔會有好人,好人一定係騙子。
特區政府應建立特區超級難民營,在難民營有基本社區。可以安置特區市民


特區建立難民營安置特區市民,成本更低


公屋貴租?港男不滿月租$1700 5年要10萬!
不如講話住夠50年,就要成$100萬,咁多錢,點搵得到啊!
真係難為租劏房果d,月租都$4500起啦,$1700 仲係度嘈!



[隱藏]
條仆街垃圾都不如


同劏房租金比較一下,相信無人話1700蚊租貴,如果咁都畀唔起,瞓街啦,唔使錢㗎

唔想瞓街,如合乎資格的話,申請綜援啦笨柒,政府同你交埋租呀

[ 本帖最後由 ansonkpl 於 2023-11-24 22:00 編輯 ]



1700蚊貴,佢真係唔死都冇用。


天為被、地為蓆, 不用租金, 更可親近大自然。  


引用:
原帖由 日行千里 於 2023-11-24 21:22 發表

嫌公屋租金太貴?有港男日前在公屋討論區發文,指現時住的單位月租1,700元,住5年的租金就要10萬,批評現時公屋租金太貴,建議不應超過600至1000元,「最好是免費」。帖文被網民鬧爆,雖然討論租金水平無問題,但他是「貪得無厭」、「唔開心可以選擇退租」。
...
政府糸吸血鬼?



[隱藏]
1700蚊租金都嘈,應該真係為咗要搞事呀!


千七蚊仲話貴,
咁去訓天橋底啦!😑



在1700港元在私人市場租一個床位


這類人肯定是被社會淘汰。


快d搬去天橋底
執紙皮間大廳睡房,0租金 
爽呀



[隱藏]
地產板果邊租樓果班日日賺喎


鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]