• 瀏覽: 2,451
  • 回覆: 15
本主題由 motivation 於 2023-11-24 09:08 移動
外媒引述Counterpoint Research數據,內地雙十一期間,蘋果公司的iPhone手機銷量下跌,相反,華為及小米手機銷售則錄強勁增長。

Counterpoint周四(23日)稱,由10月30日至11月12日的兩周內,蘋果公司智能手機銷量按年降4%。而華為及小米銷量分別按年增66%及28%。因為華為及小米銷量增,中國智能手機於雙十一期間總銷量按年增5%。

據悉,蘋果公司最新iPhone 15入場費為5,999元人民幣(下同);而華為Mate 60智能手機入場費5,499元;小米最新的Mi 14售價3,999元。

除面臨內地競爭對手外,Counterpoint分析師歸納出另一蘋果公司銷量低迷的原因,就是供應鏈問題,限制其新iPhone15機型的供貨

已經就住啦

仲好意 思話係 供應鏈問題所以影響咗🍎
難道華為供應鏈 冇俾人制裁?

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... 1123_00842_001.html

阿三哥製造, 仲要最貴係佢.

引用:
原帖由 阿乜水 於 2023-11-23 22:52 發表

阿三哥製造, 仲要最貴係佢.
咩唧…用type-c架幾先進呀

華為Mate 60 Pro 依家仲係要有溢價先至買到。
可憐iPhone 15系列老早已經跌到呀媽都唔認得!

引用:
原帖由 摸胸呻吟妖上身 於 2023-11-23 23:23 發表

事實唔好講出嚟好多人做咗9菜都唔知
仲要好自豪自己用緊新機
但出邊都減價做優惠

事實華為反加價到而家都仲係炒緊

難道是奇貨可居?

引用:
原帖由 摸胸呻吟妖上身 於 2023-11-23 23:23 發表

15 有減價咩?

引用:
原帖由 st105 於 2023-11-24 08:07 發表

15 有減價咩?
香港冇
大陸嗰邊做好 多優惠促銷
上某東度睇下就知

好大程度係情緒主導消費
就等於香港嘅 mirror 都有人追捧咁

引用:
原帖由 我是一名咖啡師 於 2023-11-24 08:23 發表

好大程度係情緒主導消費
絕對認同

引用:
原帖由 冰涼固執的百合 於 2023-11-24 08:19 發表

香港冇
大陸嗰邊做好 多優惠促銷
上某東度睇下就知
香港果粉係韮菜中韮菜

引用:
原帖由 我是一名咖啡師 於 2023-11-24 08:23 發表

好大程度係情緒主導消費
對對對
華為好賣就係情緒
蘋果好賣就係實力

引用:
原帖由 石秀00 於 2023-11-24 08:28 發表

對對對
華為好賣就係情緒
蘋果好賣就係實力
我諗師兄又唔係 噉嘅意思
佢應該係想講蘋果嗰班情緒主導多

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2023-11-24 09:06 發表

上市開售五日就開始減,跟住用不同方式再減,雙十一完結前三小時再限時減價,限時前買的沒有減被罵上新聞,我才知減了這麼多,以前抄機返大陸,而家大陸平過香港。
喺香港都唔知炒咗有冇一個禮拜就玩完

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]