• 瀏覽: 89,437
  • 回覆: 65
  • 追帖: 1
+5
消委會花生醬檢測報告出爐!花生醬濃香美味,是不少人早餐的好選擇。今次消委會抽查市面上20款花生醬,包括幼滑花生醬跟粗粒花生醬,當中台灣名物新竹福源花生醬竟被排包尾,原來是被驗出含有有機會致癌及中毒的總黃曲霉毒素超標,以及是樣本中含有最高的反式脂肪酸量。

台灣野好高品質架

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/消委會-花生醬-新竹福源花生醬-評分-致癌物-總黃曲霉毒素超標-022302196.html

引用:
原帖由 華爾哥夫 於 2023-11-15 13:21 發表

消委會花生醬檢測報告出爐!花生醬濃香美味,是不少人早餐的好選擇。今次消委會抽查市面上20款花生醬,包括幼滑花生醬跟粗粒花生醬,當中台灣名物新竹福源花生醬竟被排包尾,原來是被驗出含有有機會致癌及中毒的總黃曲霉毒素超標,以及是樣本中含有最高的反式脂肪酸量。

...
平時買零食, 的確係唔會揀台灣嘢
真心知道台灣佬做嘢 9 流流

@大林林 
通知你女友 

引用:
原帖由 我是一名咖啡師 於 2023-11-15 13:25 發表

平時買零食, 的確係唔會揀台灣嘢
真心知道台灣佬做嘢 9 流流
X2 對呆灣嘢真係無信心。

引用:
原帖由 理+誠 於 2023-11-15 14:02 發表

X2 對呆灣嘢真係無信心。
食到d呆蛙懵懵懂懂

引用:
原帖由 silverseven 於 2023-11-15 13:57 發表

@大林林 
通知你女友 
陳拮仲花幾億買巴西禽流感雞蛋返呆灣,再花幾千萬銷毀照升棺發財

台灣嘢真係唔好食咁多!

引用:
原帖由 大林林 於 2023-11-15 14:07 發表

陳拮仲花幾億買巴西禽流感雞蛋返呆灣,再花幾千萬銷毀照升棺發財
可能有回扣

引用:
原帖由 華爾哥夫 於 2023-11-15 13:21 發表

...
好彩冇買呢幾款花生醬.

仆街,呆灣啲野唔係呢樣就果樣,生果就有害蟲,豬肉副產品就驚佢用萊豬,魚又驚佢用日本幅魚,而家花生醬都仲要有致癌物

引用:
原帖由 silverseven 於 2023-11-15 14:34 發表

可能有回扣
乜野叫可能

知道台灣啲恐怖野,見到台製啲沙琪馬、乜野酥、蛋黃餅嗰啲都唔敢買

自從蔡英文入口美國萊豬後, 我已經戒買台灣豬肉乾

「致癌及中毒的總黃曲霉毒素超標」

台灣很危險

特區有日本,南韓,寶島,東南亞,南亞和歐陸和本土食店如何同國內食店競爭

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]