• 瀏覽: 8,722
  • 回覆: 51
廣東省廣州市去年12月男子張某攜帶瓶裝水進地鐵站時,被安檢人員要求試喝一口,事後身體極度不適。張某於是起訴廣州地鐵公司侵

法院經審理認為,張某主張其身心健康遭受侵害,是被告廣州地鐵的安檢行為導致,應提供相應的證據予以證明。廣州地鐵在進站處設置安檢,並要求乘客如攜帶液體需通過液體檢測儀或「試喝一口」等檢測,是其作為城市軌道交通經營單位所應當履行的安全保障義務,因此安檢人員要求張某對其攜帶的液體進行檢測,並不存在過錯。

好奇怪,深圳地鐵全線基本上都一定會有液體檢測儀,但火車站又唔係個個有,廣州地鐵都好似係,呢個真係有啲問題, 如果帶住支豉油,你叫我喝一口, 個腎真係好大負擔, 如果要轉車,喝幾口就............

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20231028/bkn-20231028010213615-1028_00952_001.html

飲自攜水不適

未開封可以免檢吧

呢家好少要飲了
只要部機著綠燈就得

我反而想知條友點樣告, 難道佢証供係水雖然係我自己, 但樽水好有個性, 只要是第3者叫我飲就會令我不適, 相反我自願飲就可以保平安?

飲完自攜水唔舒服,証明嗰支唔係普通水,一定係違法危險液體

中國真係多傻人 , 想屈錢冇咁易。

引用:
原帖由 機械佬 於 2023-10-29 12:44 發表

未開封可以免檢吧
無聽過喎

引用:
原帖由 華爾哥夫 於 2023-10-29 14:06 發表

無聽過喎
試過帶樽裝水,檢查員見未開包裝就放行

引用:
原帖由 華爾哥夫 於 2023-10-29 12:39 發表

廣東省廣州市去年12月男子張某攜帶瓶裝水進地鐵站時,被安檢人員要求試喝一口,事後身體極度不適。張某於是起訴廣州地鐵公司侵

法院經審理認為,張某主張 ...
佢帶個支水有問題 自飲出事告地鐵咁好笑

唔坐咪得,打車囉

根本條友本身有病想屈錢啊~

引用:

未開封可以免檢吧
深圳地鐵 佢都會搵部機掃一掃 , 如果你飲住 或者含住行過 安檢 佢就唔理你

引用:

未開封可以免檢吧
呢樣真,我喺超市買左啲酸奶、茶兀,照過機,都唔駛飲

呢個應該係笑聞

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]