• 瀏覽: 56,436
  • 回覆: 182
+7
俄衛網10月18日稱,俄羅斯衛星通訊社基於對SWIFT系統的數據分析報道稱,人民幣在經國際支付系統SWIFT交易結算中的份額在9月份升至歷史最高水平5.8%

人仔威脅美元,老美一定更大力打擊

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/952720/人民幣首次成為經swift交易結算第二大主要貨幣

但股市down down down

都未計冇經swift既交易啊

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2023-10-18 23:37 發表

或者係時候buy buy buy.
smart money看未來
冇人買仲吹東升西降

5.8%

一日冇自由兌換幾難國際化!

引用:
原帖由 .Phokoan. 於 2023-10-18 23:26 發表

俄衛網10月18日稱,俄羅斯衛星通訊社基於對SWIFT系統的數據分析報道稱,人民幣在經國際支付系統SWIFT交易結算中的份額在9月份升至歷史最高水平5.8%

以國家安全為由,要SWIFT禁止人民幣交易所。

引用:
原帖由 Cap 於 2023-10-19 01:51 發表

5.8%

貿易帳不知幾自由
資本帳炒炒賣賣唔係中國嗰杯茶。

引用:

5.8%

這是一個坑........!!

自由對換即日都可以做到..........問題是背後的風險.....!!
中國現在沒有足夠的軍事力量去平衡世界各國勢力........!!
自由對換背後涉及國際影響力及軍事力量..........尤其是國際組織的聯繫....!!
所以中國一直都唔排斥美元........只是想多隻貨幣來防止美國瘋狂印鈔......!!

首位係美元,84.15%。

人仔5.8%?

引用:
原帖由 .Phokoan. 於 2023-10-18 23:26 發表

我晨早就同我老友 Eddie 話咗去美元化係前所未有嘅速度進行中  

不過對我班老友嚟講係極大壞消息  

佢哋會話:  
假新聞
中國股市日日跌
中國樓市崩
中國地產巨頭個個快破產
留底啲美元自己唔用人哋會用
中國佔比比美國少好多

希望我班老友唔好日日都唔開心中國日日進步

@hfceddie 
呢位C兄咁講無錯
不過無第一步,又何來第二步。
一個咁簡單嘅道理,你無理由唔知㗎。

引用:

5.8%

實際上巳經國際化中啦  

@hfceddie

引用:
原帖由 清風水靜 於 2023-10-19 02:15 發表

這是一個坑........!!

自由對換即日都可以做到..........問題是背後的風險.....!!
中國現在沒有足夠的軍事力量去平衡世界各國勢力........!!
自由對換背後涉及國際影響力及軍事力量..........尤其是國際組織的聯繫....!!
所以中國一直都唔排斥美元........只是想多隻貨幣來防止美國瘋狂印鈔......!!
呢位師兄真係心水清   
同埋好有智慧  
同中國完全開放金融市場一樣
一刀就會俾美國資本市場收割  

@hfceddie

主題標籤 #俄羅斯
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]