• 瀏覽: 23,397
  • 回覆: 279
+13
引用:
原帖由 wkngtw 於 2023-10-3 18:01 發表

原來調查訪問咗107人,逾半即係大約五十幾人?思想偏頗不正,幾專業都冇用,舊嘅唔去新嘅唔嚟,呢個世界冇話冇咗邊個唔得。
呢D濕膠調查真係任佢UP.

攞到牌的所謂專業人士,去到邊都要再考,佢地會再考嗎?
冇牌的根本不是專業人士。

係就好lor, 咪瀨死吾走呀!

點解毒果2.0方向 D專業人土仲吾走
吾通佢地全是垃圾專業人土?

五十幾個人真係好多下。

引用:
原帖由 carters 於 2023-10-3 17:37 發表

本地人才招聘顧問公司今日(3日)公布一項調查發現,逾半香港專業人士正在考慮或計劃搬出香港,當中96%人已為海外工作做好準備,60%人正在跨國公司尋找職位。董事 ...
得啖笑。跨國招聘顧問公司搵107個人做的問卷調查,就等於去醫院問人哋系唔係來睇病,結果發現原來醫院入面有好多人有病一樣咁得啖笑。
啲仆街記者如果唔係智障就係無恥,用埋啲明顯有誤導性的標題引啲天真嘅黃人打飛機。

訪問107人就代表全香港專業人士意見😂

老野快d走, 留番d後生就足夠了!

107人逾半?甘香港專業人士先得214人?

引用:
原帖由 carters 於 2023-10-3 17:37 發表

本地人才招聘顧問公司今日(3日)公布一項調查發現,逾半香港專業人士正在考慮或計劃搬出香港,當中96%人已為海外工作做好準備,60%人正在跨國公司尋找職位。董事 ...
呢D 所謂民調, 講左幾年
但係果200幻曱甴點解仲係度?
做假民調乜仲有人信?

快走唔送,騰出位置好讓人才上位

識d人擔心中國前景,擔心香港前景,有人話怕而家唔走以後可能d錢走唔到...

對住呢d嚇自己既人無謂浪費時間消除佢地既偏見,吸引其他無洗腦既更實施...

引用:

107 人代表晒全港  
同 19 年時嘅 200 幻+1 一樣  
宜家啲報紙佬真係得啖笑

引用:
原帖由 carters 於 2023-10-3 17:39 發表

調查顯示過半香港專業人士考慮離開香港
...
這裏提的很多工種都不可算是專業人士或工種吧? 房地產有何專業呢? 採購或銷售這些也不是專業人士吧?
專業人士不是應該指律師,醫生,工程師,教師這些嗎?還有只訪問了100幾個人,認受性太低了吧!

其它唔知,工程界的鬼佬全部垃圾

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]