• 瀏覽: 32,151
  • 回覆: 238
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 s-chris 於 2023-10-3 17:19 發表

所以話蔡總統高招,點都要保住中華民國呢塊招牌。內籠就要點裝修就點裝修。
共產黨 更高招,
圍住台灣東部,對美日來犯者, 以「犯我中華者,雖遠必秣」;
對台灣𡷊內,任玩任鬧,「無為而治」,
統一中國,名留青史!

引用:
原帖由 八卦大師 於 2023-10-3 21:25 發表

最終中國統治世界
經濟統一
中國唔鐘意鴨霸既

國條能咩,聯合國俾唔俾出席?

引用:
原帖由 trumbb 於 2023-10-3 14:00 發表

國民黨,太多人 心胸狹窄,內鬥成癮,
沒有一個 國民黨偉人 可以統一中國,
那就讓開,給共產黨人去 完成這 國家大業!
無錯
其實民進黨根本就係國民黨分支出黎

引用:
原帖由 trumbb 於 2023-10-4 00:33 發表

共產黨 更高招,
統一中國,名留青史!
現家咁你就滿意?個個中國人都好似你咁諗就好。台灣永久和平就無虞了。

蔡英文好似唔可以再連任?

引用:
原帖由 lctj9 於 2023-10-4 14:50 發表

蔡英文好似唔可以再連任?
功成身退~

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 22:08 發表

台灣前領導人馬英九今晨在臉書(FACEBOOK)發文:「今天,我以十二萬分沉痛的心情,宣布拒絕出席今年10月10日的國慶大會」,並強調這是他過去40年來首次缺席。

馬英九解釋不出席的理由是,從前年開始,蔡英文政府將雙十節的英文名稱改成「Taiwan National Day」;翻譯成中文,就是「台灣國慶日」。「我們的國名什麼時候從『中華民國』改為『台灣』了?」

...
Is he telling the world that Taiwan is a de facto country?

引用:
原帖由 trumbb 於 2023-10-4 00:33 發表

共產黨 更高招,
統一中國,名留青史!
del

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-10-4 14:55 發表

功成身退~
佢連任到真係好奇蹟

引用:
原帖由 簡約輕快 於 2023-10-4 14:58 發表

Is he telling the world that Taiwan is a de facto country?
You'd be able to read the underlying meaning.

引用:
原帖由 lctj9 於 2023-10-4 15:00 發表

佢連任到真係好奇蹟
全世界, 包括大陸, 一早預咗由賴醫生接位啦;連咩任啫?!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-10-4 15:02 發表

全世界, 包括大陸, 一早預咗由賴醫生接位啦;連咩任啫?!
我係指佢之前個連任, 唔係黎緊呀

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2023-10-2 23:02 發表

戰爭…蔡婆第一個擸錢走
坐的士

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]