• 瀏覽: 4,025
  • 回覆: 20
+2
越南傳媒上周五(22日)報道,由上周二(19日)至上周四(21日),由於中國無通告下突然限制越南龍蝦進口,導致約6噸龍蝦在中越邊境死亡。目前未知中國此舉的原因。

一講越南就諗起妖孽河童

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20230926/bkn-20230926051552676-0926_00992_001.html

提示: 違規內容已被屏蔽
應該限制埋越南妹, 進口香港!

北漏洞拉呢排同老美行得好埋!

越南竟然提供給美國同澳洲係境內開發稀土, 明要在中國背後捅刀

唔通原產地係日本?

越南人養唔熟, 佢同當然入侵佢的美國, 俾落葉劑害死好多越南人的美國靠在一起, 係度玩中國, 
太過忘恩負義, 卑鄙無恥了

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-9-27 19:51 發表

越南人養唔熟, 佢同當然入侵佢的美國, 俾落葉劑害死好多越南人的美國靠在一起, 係度玩中國, 
越南分南北,南部係親美,北部就自主,唔親任何一方。

事出必有因,自己念下做過乜

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-9-27 19:51 發表

你有冇同越南人傾過…有你就會明。班人係一直養唔熟…

越南人叫中國人 船佬…
然後話畀中國佔領1000幾年。叫北據時代…

我地覺得越南以前係中國領土。但班人當我地係殖民…

所以對比美國,越南更憎華人…1000年啊,養唔熟。牙齒印太深。

引用:
原帖由 Hubert_Tang 於 2023-9-27 19:43 發表

越猴留低自己塞羅油
唔驚夾斷JJ

引用:
原帖由 kgoal 於 2023-9-27 19:48 發表

唔通原產地係日本?
好大可能,美狗互相幫手搞鬼

引用:
原帖由 chenflie 於 2023-9-27 20:27 發表

你有冇同越南人傾過…有你就會明。班人係一直養唔熟…

越南人叫中國人 船佬…
然後話畀中國佔領1000幾年。叫北據時代…

我地覺得越南以前係中國領土。但班人當我地係殖民…

所以對比美國,越南更憎華人…1000年啊,養唔熟。牙齒印太深。
1975年解放西貢/柴棍之後,交趾人自恃打敗了法國人和美國人,還有我國和蘇聯援助,以及共和越南的美援,以「世界第三/四大軍事強國」自居(就像會考英文syllabus b拎了C=拎A(syllabus A)),走去搞高棉,最後爆發了懲越戰爭

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]