• 瀏覽: 24,862
  • 回覆: 154
引用:
原帖由 kimtaichee00001 於 2023-9-22 19:03 發表

全港獨立屋全部釘契,巡查完冇事先解釘
首先唔知有乜法律容許咁做, 就算做完都一樣可以買賣, 釘契又唔係免費, 咁點解要浪費公帑?

引用:
原帖由 sdmy 於 2023-9-22 19:03 發表

紅山半島起咗咁多年,僭建位置佔用咗嘅地方咁耐都冇人理,會唔會變成逆權侵佔⋯⋯
官地都可以㗎,不過要60年

又有商機嘞,即刻去門口擺檔專拆僭建先!發達了

一定要重罰先可以有阻嚇作用

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-9-22 16:22 發表

政府公布,紅山半島70、72、74及76號4間獨立屋均有嚴重僭建,並向4間獨立屋發出清拆令及飭令停止佔用土地通知。屋宇署亦會於今日「釘契」。屋宇署及地政總署今日同時開展聯合行動,兩個部門優先處理一帶85間臨海獨立屋,撇除4間獲發清拆令的獨立屋,當中約70間獨立屋初步懷疑有僭建物,約40間獨立屋初步懷疑有非法佔用政府土地的情況。

...
連前特首, 前律政司都玩潛建的, 你又點怪得其他人潛建呀, 所謂上樑不正下樑歪

有草有樹的綠色山坡變成水泥噴漿,乜仇都報晒 

發現最多還原 笑大人個口咩 唔係傳媒俾d壓力 班費罐都唔做嘢

85間臨海獨立屋約70間僭建 約40間疑非法霸官地

苛徵重稅養廢柴

屋你又入唔到,入到你又淨係識出信出信出信

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2023-9-22 19:27 發表

屋你又入唔到,入到你又淨係識出信出信出信
出命令喎, 唔出命令出乜? 出炸彈炸爛佢?

充公業主所有資產以敬效尤

引用:
原帖由 hklv 於 2023-9-22 19:18 發表

連前特首, 前律政司都玩潛建的, 你又點怪得其他人潛建呀, 所謂上樑不正下樑歪
佢哋僭之前香港一早已經佈滿僭建㗎啦 怪佢地? 即係同美國話中國偷美國未有嘅技術一樣?

10 間有 9 間。

彩你都有味
開罰單囉二萬五平過交差餉

引用:
原帖由 1=1234 於 2023-9-22 19:29 發表

充公業主所有資產以敬效尤
支持支持, 對待普通市民都要一視同仁

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]