• 瀏覽: 24,864
  • 回覆: 154
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 bensonchow 於 2023-9-22 18:25 發表

僭建未拆屋主禁止出境咁先有用。冇得外遊同傾生意先大獲
好喎, 希望到時被同等對待嘅普通市民唔好嘈啦

引用:
原帖由 rhk100 於 2023-9-22 18:01 發表

冧山泥重大件事!
佢哋間屋冧落海,關仁隱仕,不過要賠番個山坡比政府

引用:
原帖由 冷看一眼 於 2023-9-22 17:06 發表

呢句真,有錢佬唔志在。
政府肯罰都起碼叫做有做嘢, 當日有所謂高官出嚟大大聲話“強烈”執法, 希望唔好得個講字, 眼高手低, 不了了之。

引用:
原帖由 lctj9 於 2023-9-22 18:36 發表

正確
咁就無人夠膽起僭建物
點會無, 日出康城個拆牆師同判頭有牌俾你釘咩?

全港獨立屋全部釘契,巡查完冇事先解釘

引用:
原帖由 幸運0911 於 2023-9-22 18:25 發表

應該要以僭建面積,佔用政府幾多空間計罸金高低,幫補庫房收入,限期內未搞掂再罰金(罰款要漸進式加上去)
紅山半島起咗咁多年,僭建位置佔用咗嘅地方咁耐都冇人理,會唔會變成逆權侵佔⋯⋯

香港人做乜都唔會執輸。

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2023-9-22 18:53 發表

嘥9氣啦政府,呢啲事幾十年一向存在無人理,先至會8成都僭建變成老奉。全部權貴有錢人
深水埗呀荃灣呀土瓜灣呀大把幾十年嘅僭建, 原來呢啲地方全部都係權貴有錢人, 香港地真係臥虎藏龍 

引用:
原帖由 阿努阿圖瓦圖 於 2023-9-22 17:58 發表

查埋錦繡花園,康樂園果d獨立屋啦!大L把掘多層地牢用呀!
仲有西貢、九肚山

引用:
原帖由 sdmy 於 2023-9-22 19:03 發表

紅山半島起咗咁多年,僭建位置佔用咗嘅地方咁耐都冇人理,會唔會變成逆權侵佔⋯⋯
唔會

咩叫獲發清拆令?「獲發」嘅用法通常係申請成功然後獲發牌照/批文,呢幾間屋嘅屋主無主動申請清拆令喎,而家啲記者水平真係.......

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-9-22 16:22 發表

政府公布,紅山半島70、72、74及76號4間獨立屋均有嚴重僭建,並向4間獨立屋發出清拆令及飭令停止佔用土地通知。屋宇署亦會於今日「釘契」。屋宇署及地政總署今日同時開展聯合行動,兩個部門優先處理一帶85間臨海獨立屋,撇除4間獲發清拆令的獨立屋,當中約70間獨立屋初步懷疑有僭建物,約40間獨立屋初步懷疑有非法佔用政府土地的情況。

...
無財無勢 就 不會 買 可以僭建 的 獨立屋!!! 一定 不是 普通平民!!

今屆政府,目標為本

目標就係150日內清拆僭建物及還原。

到時如果冇進展,邊個級數官員要負責?
抑話呢個只係口號

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]