• 瀏覽: 9,898
  • 回覆: 46
波蘭開始唔支持烏克蘭嘞~

波蘭和烏克蘭就有關糧食禁令的爭議升級,波蘭宣布,將停止向烏克蘭供應武器。

匈牙利、斯洛伐克和波蘭早前決定,繼續維持對烏克蘭農產品進口的限制,以保護國內農民。烏克蘭其後向世貿組織控訴,指這些禁令違反國際義務,但波蘭堅持將維持禁令。

另外,波蘭因為不滿烏克蘭總統澤連斯基在聯合國大會上,譴責鄰國間接協助俄羅斯,召見烏克蘭駐波蘭大使表達抗議。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1719284-20230921.htm

歐美早排出口術,現在開始停止供應武器啦!
一個接一個,烏克蘭好快被迫停戰!

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2023-9-21 14:57 發表

波蘭和烏克蘭就有關糧食禁令的爭議升級,波蘭宣布,將停止向烏克蘭供應武器。

匈牙利、斯洛伐克和波蘭早前決定,繼續維持對烏克蘭農產品進口的限制,以保護國內農民。烏克蘭其後向世貿組織控訴,指這些禁令違反國際義務,但波蘭堅持將維持禁令。

另外,波蘭因為不滿烏克蘭總統澤連斯基在聯合國大會上,譴責鄰國間接協助俄羅斯,召見烏克蘭駐波蘭大使表達抗議。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1719284-20230921.htm
師機好快走路。

波蘭準備畀美國制裁啦

糧食問題引起兩國爭議,始作俑者就係俄羅斯呢個破壞和平嘅侵略者,所以烏克蘭最近不斷攻擊黑海艦隊及克里米亞,當黑海回歸平靜,烏克蘭糧食可以從水路運出,咁問題自然迎刃而解!

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2023-9-21 15:28 發表

糧食問題引起兩國爭議,始作俑者就係俄羅斯呢個破壞和平嘅侵略者,所以烏克蘭最近不斷攻擊黑海艦隊及克里米亞,當黑海回歸平靜,烏克蘭糧食可以從水路運出,咁問題自然迎刃而解!
波蘭唔係咁睇呢~
烏克蘭又食又拎,仲要比佢指揮,
幫佢咋,唔係老奉噶~
比埋條命佢好無?

引用:
原帖由 4仔太郎 於 2023-9-21 15:21 發表

波蘭準備畀美國制裁啦
波蘭既係歐盟又係北約成員,
但烏克蘭兩個都唔係。

成員唔幫,就企响非成員嘅一邊,
咁好尷尬啫~

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2023-9-21 14:57 發表

大選前的操作吧了。
10月15日後就回復正常,因所有主要政黨都反俄,最不反俄已是現政府。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2023-9-21 18:09 發表

大選前的操作吧了。
10月15日後就回復正常,因所有主要政黨都反俄,最不反俄已是現政府。
都有可能。
不竟選舉前往往都講啲穩定經濟、前景問題嘅嘢。

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2023-9-21 17:57 發表

波蘭唔係咁睇呢~
烏克蘭又食又拎,仲要比佢指揮,
幫佢咋,唔係老奉噶~
比埋條命佢好無?
北約依家好似比烏克蘭玩返轉頭咁,要咩比咩要戰機又比,好似係烏克蘭消耗緊北約

引用:
原帖由 (b.b) 於 2023-9-21 20:06 發表

北約依家好似比烏克蘭玩返轉頭咁,要咩比咩要戰機又比,好似係烏克蘭消耗緊北約
烏克蘭其實係知北約要啲咩~
佢自願以國家成為條件,
所以‘’嗰個係酬勞‘’,理直氣壯噶。

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2023-9-21 21:50 發表

烏克蘭其實係知北約要啲咩~
佢自願以國家成為條件,
所以‘’嗰個係酬勞‘’,理直氣壯噶。
但如果烏克蘭做唔到北約target,恐怕會被拋棄

北約同俄羅斯打之前有冇諗過,同資源大國打消耗戰有乜後果,都傻幾廿百次

反俄都要睇能力同情況, 依家反俄反到俾烏克蘭玩到乾塘, 點頂。 而烏克蘭又係衰, 趁機大量傾售大量農產品到東歐, 搞殘東歐農業, 話唔入口烏克蘭農產品就係幫俄羅斯, 迫人就範

其實東歐係幾個月前已經開始同烏克蘭反面, 只係呢次波蘭表現得最明顯。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]