• 瀏覽: 33,917
  • 回覆: 99
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 Schnauzer 於 2023-9-18 14:35 發表

順德都好多人食魚生,不過食法同日本唔同。
鯇魚好多寄生蟲,唔好話食魚生,就算蒸唔熟,都要翻蒸熟再食先穩陣。

好多年前係東莞食飯,朋友叫鯇魚魚生,同桌有大部分嘅人(大陸人)都唔敢食,只有朋友和一、兩友人食,我睇到都怕怕😱

引用:
原帖由 楚曉 於 2023-9-18 15:12 發表

我以前入世未深, 都食過魚生壽司.
以為社會有政府睇住, 鋪頭有得賣, 政府又唔封殺, 必定100%安全啦.
不過食過試過幾次就算了.
我睇開的一位西醫話, 魚生係生野, 最好都是不要食.
潮州好多生醃食物,真係掂到唔好掂。

引用:
原帖由 一家團聚 於 2023-9-18 18:52 發表

潮州好多生醃食物,真係掂到唔好掂。
生醃膏蟹好正

不作死,不會死!

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2023-9-18 14:25 發表

日本人都知呢個情況,所以日本男女都好飲酒殺菌
柒朗普話漂白水可以殺菌,又真係有人照飲噃

引用:
原帖由 楚曉 於 2023-9-18 13:50 發表

"生魚肉中的寄生蟲,如肝吸蟲(Liver Flukes)進入人體後,可能會令人患癌。"

即是話, 日本魚生, 隨時都有小部分有寄生蟲. 食死崇日L.
日本人應該全部死盡

宜家先發警告? 

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2023-9-18 14:11 發表

佢哋話日本產嘅無事架經日本包裝輻射都變成強身健體良藥嗰d肝吸蟲算老幾
咁有輻射魚生比冇安全,乜蟲都死晒。

食得魚生預左啦,依家仲有日本幅射添!
喲人話唔生下一代就唔洗理囉!

引用:
原帖由 Schnauzer 於 2023-9-18 18:56 發表

生醃膏蟹好正
蟹真係唔知點解可以生食,潮州生醃蟹同韓國醬油蟹簡直係野蠻人食物。

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2023-9-18 14:11 發表

佢哋話日本產嘅無事架經日本包裝輻射都變成強身健體良藥嗰d肝吸蟲算老幾
我剛睇完假面騎士black sun 先至明白,原來班㗎仔係想進化成怪人才倒核水落海崇日L快的去食多啲進化啦

引用:
原帖由 楚曉 於 2023-9-18 13:50 發表

"生魚肉中的寄生蟲,如肝吸蟲(Liver Flukes)進入人體後,可能會令人患癌。"

即是話, 日本魚生, 隨時都有小部分有寄生蟲. 食死崇日L.
標題無寫,短片無講,但內文有寫
湄公河(Mekong)地區的淡水魚身上有這些寄生蟲
原文網址: 泰國菜式Koi Pla疑每年奪2萬人命 或暗藏致癌寄生蟲 醫生發警告 | 香港01 https://www.hk01.com/article/941767?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

唔理係咪鹹水魚,今時今日,都係唔好生食

轉食順德脆肉鯇,冇輻射,食安有政府把關,放心食用

雞泡魚年年都有人直接食死都1樣多人食

引用:
原帖由 38014804 於 2023-9-18 19:17 發表

轉食順德脆肉鯇,冇輻射,食安有政府把關,放心食用
淡水魚好多寄生蟲,生食千祈唔好

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]