• 瀏覽: 21,947
  • 回覆: 90
+2

撰文:房伊媚出版:2023-07-30 00:30更新:2023-07-30 00:31

烏媒7月29日稱,烏克蘭國防部情報總局長布達諾夫(Kyrylo Budanov)受訪時指,烏克蘭軍很快會進入克里米亞(Crimea)

英國天空新聞台(Sky News)29日引述烏媒TSN稱,記者問烏軍是否有可能進入克里米亞。布達諾夫回答說,這事「很快」會發生。

克里米亞於2014年被俄羅斯吞併。報道指,克里米亞是烏克蘭反攻行動的關鍵目標,烏方看來準備展開軍事行動,以解除俄方的佔領

烏克蘭總統澤連斯基(Volodymyr Zelensky)29日到烏東頓涅茨克(Donetsk)重鎮巴赫穆特(Bakhmut)的前線附近,探望烏軍人。他說探訪目的是為在「特種作戰部隊日」,祝賀烏方的戰士。他指不能透露烏軍行動的細節,但他形容烏軍是「真正的英勇」。

天空新聞台29日稱,烏克蘭軍隊已在巴赫穆特周圍發起新一輪反攻,目前正嘗試推進
================================================================

若然普京嘅「特別軍事行動」到頭來連克里米亞都要嘔返出嚟,真係擔心佢落唔到台,發爛渣 ------  好似寧王咁,痾篤尿!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/924677/烏官員-烏克蘭軍很快會進入克里米亞

希望盡快打完仗

引用:
原帖由 唔準笑拜登 於 2023-7-30 02:19 發表

希望盡快打完仗
正常人都希望👍🏻

正常人都希望烏克蘭成功趕走侵略者,保家衛國!

不過有啲泱泱大國,啲人好似冇幾多個正常!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-7-30 02:33 發表

佢哋話戰爭係美國佬做成😂
2014年俄佬已經想吞併 克里米亞
所以烏佬想入北約
但唔正常人 係唔會了解歷史😂

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-7-30 02:33 發表

可惜永遠只有政治正確。

引用:
原帖由 周大賓0 於 2023-7-30 02:47 發表

所以烏佬想入北約
唔多唔少都關美國事啦!你睇最大得益者係邊個就知啦

引用:
原帖由 (b.b) 於 2023-7-30 02:48 發表

唔多唔少都關美國事啦!你睇最大得益者係邊個就知啦
請問最大得益者係邊個?
美國佬軍火? 烏佬有比錢咩?
戰爭完 烏佬有錢咩?
俄佬會找數咩?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-7-30 02:03 發表

撰文:房伊媚出版:2023-07-30 00:30更新:2023-07-30 00:31

烏 ...
開玩笑,俄羅斯75萬VS烏克蘭6萬,我相信現在俄羅斯佔了烏克蘭的25%+

https://www.youtube.com/watch?v= ... channel=BeginInvest

引用:
原帖由 周大賓0 於 2023-7-30 02:47 發表

所以烏佬想入北約
所以占克里米亞都係美國佬叫俄佬做,打仗又係美國佬叫俄佬打,反攻又係美國佬叫烏克蘭反攻。你話d 人幾甘on9 走去聽美國佬支笛。

引用:
原帖由 有毛節瓜甘大條 於 2023-7-30 03:01 發表

所以占克里米亞都係美國佬叫俄佬做,打仗又係美國佬叫俄佬打,反攻又係美國佬叫烏克蘭反攻。你話d 人幾甘on9 走去聽美國佬支笛。
仲要夠膽死講普京係真男人 為咗和平發起戰爭

好無聊... 點解唔一嘢炸 司機?
其實有難搵到佢係邊咩?

好快就係美國支持運送重型武器飛機導彈之類如果真係殺到克里米亞咁基輔將會變成廢墟!

塔甘羅格(Taganrog)的民眾拍下導彈襲擊的一刻,破碎的混凝土在爆炸的火焰中四散。   圖: 擷取自推特 @NOELreports

莫斯科指責基輔 28 日向俄羅斯南部邊境發射了兩枚 S-200 導彈,住宅損壞,散落的碎片更造成 20 人受傷。而俄烏同一時間也在烏克蘭中部城市聶伯羅州展開激烈交戰,雙方更爭奪東南部的一個重要村莊,烏克蘭 28 日聲稱在反攻中奪回了該村莊

俄羅斯國防部表示,俄羅斯防空系統在俄羅斯南部城市塔甘羅格(Taganrog)上空成功攔截了一枚烏克蘭導彈,但爆炸碎片造成十幾名平民受傷。不久之後,俄羅斯表示在亞速區附近擊落了第二枚 S-200 導彈。

當地官員報告稱,這次的襲擊有 20 人受傷,並確定一座藝術博物館遭到損壞,碎片落在了這座城市上,稱「導彈是烏克蘭恐怖襲擊的一部分」

自莫斯科去 ( 2022 ) 年 2 月發起軍事行動以來,烏克蘭邊境地區經常發生無人機襲擊和砲擊,但幾乎從未成為導彈襲擊的目標。烏克蘭國家安全與國防委員會秘書奧列克西·丹尼洛夫(Oleksiy Danilov)將爆炸歸咎於俄羅斯防空系統。

與此同時,烏克蘭和俄羅斯軍隊正在爭奪烏克蘭東南部的一個重要村莊,莫斯科軍隊在基輔的猛烈反攻中用大砲猛擊該村莊,烏克蘭 28 日則聲稱在激烈的反攻中奪回了該村莊。俄羅斯軍事部落客稱,佔領這個重要的村莊將為烏克蘭提供一個進一步深入俄羅斯領土的平台。

https://newtalk.tw/news/view/2023-07-29/881929
 ========================================================================

"稱「導彈是烏克蘭恐怖襲擊的一部分」", 講出嚟佢自己唔笑嗰吓好嘢。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]